Jurnal CS: A mai trecut un an din scurta istorie a C.S.M.R. Dar, una tot mai bogată. Cum a fost 2009, comparativ cu 2008? Statistic, total medalii, aur, argint, bronz, pe discipline sportive.
Rusalin Fîc: Sfârşitul anului 2009 ne dă prilejul de a ne bucura de un nou succes: de două ori mai multe medalii obţinute la campionatele naţionale de seniori decât în anul 2008. Statistica rezultatelor ne spune că sportivii a şapte din cele nouă secţii pe ramuri de sport ale Clubului Sportiv Municipal Reşiţa (atletism, box, lupte, înot, culturism, gimnastică, patinaj, tenis şi radioamatorism) au obţinut 117 medalii. Au fost 108 (36 de aur, 24 de argint, 48 de bronz) la campionatele naţionale şi la Cupa României (seniori, tineret şi juniori) dintre care 33 la lupte, 21 la atletism, zece la box, 31 la înot, zece la radioamatorism, una la patinaj şi două la gimnastică.
Jurnal CS: La care se adaugă succesele de pe plan internaţional.
R.F.: La concursurile internaţionale au contabilizat nouă medalii, cele mai importante fiind obţinute de Gheorghe Enea (lupte), medalie de bronz la Campionatele Europene de cadeţi, Liliana Danci (atletism), medalie de argint la Campionatele Balcanice de juniori, Şerboane Daiana (înot), cu medalii de aur la Campionatele Balcanice de juniori, Loren Bufanu şi Alexandra Pană (radioamatorism), medalii de argint la Campionatele Balcanice de seniori şi juniori.
Jurnal CS: Paradoxal, într-un an considerat de criză, clubul a atins, dacă nu greşesc, vârful performanţei.
R.F.: Ţinând cont că sportul nu este o ştiinţă exactă, acest paradox se poate întâmpla. Din cauza resurselor financiare modeste am folosit o strategie de finanţare având la bază principiul „nici un compromis“. Aceasta presupunând concentrarea finanţării în principal, pe ramurile de sport, precum şi pe sportivii, care cel mai probabil, pot câştiga medalii. Spre norocul nostru nu a fost criză şi de medalii. Anul 2009 poate fi numit anul cel mai bun, de la înfiinţare, dar avem speranţa că performanţa poate fi cu mult mai mare în anii care urmează. Putem fi mândri de ceea ce am realizat în aceşti opt ani, dar suntem conştienţi că mai avem mult mai multe de făcut, în viitor.
Jurnal CS: Aceasta, strict pe plan sportiv. Cum aţi încheiat anul, la capitolul investiţii?
R.F.: Am obţinut în sfârşit, în acest an, finanţarea de la Ministerul Tineretului şi Sportului pentru faza de proiectare a Hotelului Sport din cadrul Complexului Sportiv „Francisc Vastag“. Sperăm ca în 2010 să înceapă construcţia, iar dorinţa noastră este ca inaugurarea să fie în 2011. Tot datorită finanţării de la M.T.S. avem şi o sala de box nouă, cu echipament şi instalaţii sportive de ultimă generaţie de la Paffen Sport, firma specializată în echipamente de box.
Jurnal CS: Cu ce gânduri abordaţi noul an?
R.F.: În vara anului 2010, în Singapore începe prima ediţie a Jocurilor Olimpice pentru Tineret, destinate sportivilor cu vârste între 14 şi 18 ani. Sperăm să participăm, la această primă ediţie, cu sportivii noştri. Apoi trebuie să muncim pentru îndeplinirea obiectivului principal al strategiei de dezvoltare a activităţii sportive de performanţă pentru îmbunătăţirea rezultatelor, în special în ramurile olimpice. Avem în vedere clasarea C.S.M. Reşiţa, în anul 2012, între primele 20 de cluburi din ţară, obţinerea unor rezultate de prestigiu la competiţiile oficiale internaţionale în următorii doi ani. În sfârşit, la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, C.S.M. Reşiţa are ca „obiectiv final“ participarea cu trei sportivi şi obţinerea unei medalii.
Carte de vizită
Rusalin Fîc
Data şi locul naşterii: 24 octombrie 1961, Reşiţa
Starea civilă: căsătorit, un copil
Studii: Facultatea de Mecanică din Timişoara, Facultatea de Filosofie Bucureşti, masterat în Politici Publice
Funcţia: Director general C.S.M. Reşiţa.
Marius Moraru
[email protected]