De ani buni, tinerii părăsesc, rând pe rând, din lipsă de perspective, satele şi comunele Caraş-Severinului. La sapă mai rămân bătrânii, care au insuflată dragostea de pământ, trăsătură pe care noile generaţii nu par să o fi moştenit. Mulţi dintre cei care procedează în acest mod o fac împreună cu părinţii lor, abandonându-şi până şi studiile. Spre exemplu, anul acesta, există deja 66 de copii care au renunţat la şcoală pentru a pleca cu părinţii. Alături de cei care pleacă cu părinţii lor se regăsesc şi cei care pleacă din casa părintească spre oraş, încă de pe vremea liceului şi de cele mai multe ori rămân acolo.
Şi, cu toate acestea, la capitolul „locuitori“, în Caraş-Severin, ne confruntăm cu un dublu paradox. Pe de o parte, populaţia din mediul rural e în creştere, iar pe de alta numărul cărăşenilor e tot mai mic. Astfel, la sfârşitul lui 2008 în judeţ locuiau 325.269 de persoane, în scădere cu 2.000 faţă de 2007.
Dintre aceştia, 181.832 (cu 3.000 mai puţini) locuiesc în mediul urban şi 143.437 în mediul rural. Ceea ce înseamnă o creştere cu peste 1.000 de persoane doar în ultimul an. Aşadar cine sunt cei care repopulează satele?
Doina Rolea