Caraş-Severin, Romania

Hotărârea a fost luată miercuri de Guvernul României care a decis să dea mână liberă primăriilor la majorarea impozitelor.

Mai exact, s-a hotărât ca administraţiile locale să actualizeze nivelurile minime şi maxime ale valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale, altor taxe asimilate acestora, precum şi ale amenzilor, cu inflaţia pe anii 2007, 2008 şi 2009. Potrivit unui comunicat „Nivelurile acestor taxe nu au mai fost actualizate, în funcţie de inflaţie, din anul 2006, când au fost stabilite pentru anul 2007, şi din acest motiv în 2010 va fi permisă actualizarea lor cu inflaţia din ultimii trei ani, care, cumulată, atinge 20%“. Cursul aplicabil pentru alinierea unor taxe la nivelul celor din Uniunea Europeană, a fost stabilit conform prognozelor oficiale privind cursul la 1 octombrie 2009, de 4,09 lei/euro.

Hotărârea a fost luată, întrucât ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat că această măsură trebuia luată şi era solicitată de mai mult timp de către administraţia locală. În ceea ce priveşte situaţia în teritoriu, în municipiul Reşiţa, ultima modificare a taxelor a fost efectuată chiar la începutul acestui an…

Procentul de majorare a fost cuprins între 5 şi 20% în funcţie de tipul bunului impozitat. Cea de 5% a fost aplicată la impozitele pe terenuri şi clădiri aflate în proprietatea persoanelor fizice, deoarece în ultimii ani taxele la aceste categorii de bunuri au rămas neschimbate.

În schimb, de majorarea de 5% au „scăpat“ persoanele fizice care au în proprietate maşini. S-a luat această decizie deoarece ultima majorare a fost efectuată în 2007. În ceea ce priveşte persoanele juridice de anul acesta impozitele pentru terenurile şi clădirile aflate în proprietatea acestora au crescut la 1,4%, dar, sunt în continuare sub media pe ţară.

Oare vor atinge media pe ţară cu o nouă majorare?

Doina Rolea
[email protected]