Caraş-Severin, Romania

În aceste condiţii, Direcţia Sanitar Veterinară Arad a iniţiat un program de lichidare a bolii. Toate cabalinele sănătoase vor fi marcate prin aplicarea de microcipuri, iar caii seropozitivi vor fi marcaţi atât prin microcipare, cât şi prin aplicarea unei dangale cu codul AR.A pe copita membrului drept anterior. De reţinut că, toate cabalinele seropozitive la AIE vor fi evaluate la preţul pieţei de către o comisie constituită la nivelul judeţului Arad, pentru a-i despăgubi pe proprietari.

Caii bolnavi vor fi eutanasiaţi numai prin tăiere în abatoare autorizate şi nominalizate, însoţite de documentele şi avizele sanitar veterinare de mişcare. Toate aceste animale bolnave, urmează a fi preluate şi sacrificate în condiţii care să prevină difuzarea bolii, comercializarea lor fiind interzisă în mod categoric.

Cai transformaţi în salam

La sfârşitul săptămânii trecute, inspectorii DSV s-au deplasat la Semlac, pentru a verifica situaţia cailor bolnavi din zonă. Nu mică ne-a fost surpriza când am aflat că, din cele 31 de animale seropozitive, doar 15 au mai rămas în viaţă, restul fiind transformaţi în…salam, sau au fost îngropaţi pe unde s-a putut, după ce au murit în grajdurile proprietarilor. „Din cei 31 de cai bolnavi de anemie infecţioasă ecvină, în comună au mai rămas doar 15. Restul au murit sau au fost sacrificaţi în gospodăriile oamenilor, pentru consumul propriu. Din informaţiile pe care le-am obţinut, rezultă că 6 cai au fost sacrificaţi pentru salam, iar unul a fost vândut şi a dispărut din localitate”, ne-a declarat doctorul Ioan Urlea, medic în cadrul Serviciului de Sănătate a Animalelor din cadrul DSV Arad.

Boala nu se transmite la om

Doctorul Urlea susţine că în condiţiile în care boala nu se transmite la om, cei care au mâncat carnea cailor bolnavi de SIDA nu riscă să se îmbolnăvească. Cu toate acestea, se recomandă luarea unor măsuri drastice. „Oamenii au tăiat animalele pe propria răspundere. Trebuie să ştiţi că nu este agreată sacrificarea în gospodăria proprie, dar deocamdată nu am stabilit ce măsuri vom lua. Boala se transmite prin contact direct, prin apă, furaje, insecte hematofage, ţesale, harnaşament, montă, operaţiuni chirurgicale şi alte manopere medicale, anemia infecţioasă fiind o boală specifică ecvinelor (cailor şi asinilor, care sunt însă mai rezistenţi)”, a mai spus medicul veterinar.
Control strict

În ceea ce priveşte producerea de mezeluri, specialiştii susţin că operaţiunea se poate face numai sub un strict control sanitar-veterinar. „Medicul de abator este cel care poate lua o decizie în acest sens. Carnea poate fi dată spre consum condiţionat, în sensul că trebuie fiartă sau sterilizată, poate fi dirijată spre fabrici de făini proteice pentru animale, sau hrană pentru animale de companie. Proprietarii cailor bolnavi trebuie să ştie că pentru a fi despăgubiţi vor trebui să-şi deschidă un cont bancar”, a încheiat Urlea.

Carnea a fost devorată imediat

Cât despre faptul că unii locuitori ai comunei au tăiat şi au mâncat caii bolnavi de AIE, primarul Letiţia Stoian ne-a spus că în general rromii sunt cei care-şi sacrifică animalele. „Rromii îşi cumpără primăvara cai, îi ţin până în perioada Crăciunului, apoi îi taie pentru a face salam din ei. Pe de altă parte sunt însă şi oameni care iubesc foarte mult acest animal. Când au venit cei de la DSV pentru a-i însemna pe cei bolnavi, au fost persoane care au început să plângă”, a afirmat Letiţia Stoian.

Rromii care au consumat carnea cailor bolnavi de SIDA susţin că după ce s-au ospătat n-au fost nici un fel de urmări, mai mult, nici acum nu s-ar da în lături de la o porţie de salam.

Constantin Cojocaru: „Eu personal nici nu mă gândesc să-mi tai calul. Am fost chemat la doctor, animalul a fost însemnat pe picior, a fost evaluat la 26 de milioane şi mi s-a spus să nu-l vând. Aştept să vină cu banii să-l ia, (n.r.- ochii încep să i se împăienjenească) cu toate că îmi pare foarte rău de el”.
Nicolae Petrovici: „Fratele meu a tăiat un cal bolnav şi a făcut salam din el. A mâncat toată familia şi n-a păţit nimeni nimic şi suntem vreo 11 în casă”.
Etuşka Petrovici: „A fost un salam foarte bun, cel pe care l-am făcut din calul bolnav. L-am mâncat imediat şi nu ne-am îmbolnăvit. Aşa suntem noi ţiganii, rezistenţi. Un ţigan nu moare nici să-i dai cu barosul în cap”.
Lucian Şerban