Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pentru ziua votului, la nivelul județului Caraș-Severin sunt angrenați aproximativ 900 de angajați ai MAI, principalele misiuni fiind menținerea siguranței publice, asigurarea protecției secțiilor de vot și cercetarea sesizărilor privind incidentele electorale! La urne sunt așteptați circa 252.000 de alegători cărășeni. Zece mii dintre aceștia, din Oțelu Roșu și Lăpușnicel, își vor alege și primarul!

Ieri, în primele ore ale zilei, după ora 7.00 dimineața, de când este interzisă campania electorală, a fost înregistrată o sesizare vizând o faptă de natură contravențională legată de alegeri.

„Sfaturile electorale“ au devenit nelegale! Ieri și azi, până și întrebarea cetățeanului turmentat al lui Caragiale – „Dar eu cu cine votez?“ – ar putea atrage 11 răspunsuri ilegale, înscrise deja pe buletinele de vot.

Campaniile electorale s-au încheiat oficial sâmbătă dimineața la ora 7.00, fiind deci interzisă continuarea propagandei electorale. Potrivit Deciziei Biroului Electoral pentru alegerea Președintelui României, prin continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale se înțelege: afișarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea distribuirea și/sau difuzarea de materiale publicitare politice, respectiv materiale de propagandă electorală de orice tip care se referă la alegeri; difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegeri în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private ori prin intermediul unor vehicule special amenajate; sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.“, transmite inspectorul principal de poliție Simona Harbuzaru, purtătorul de cuvânt al Poliției județului și vocea unică a Centrului de Comunicare Județean Caraș-Severin.

Trebuie precizat că au putut fi menținute și afișate materialele electorale publicate deja pe paginile de internet și platformele de socializare. Însă conținutul respectiv nu trebuie promovat! Astfel, nu se consideră o acțiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei, decât dacă materialul este distribuit ulterior.

„De asemenea, este interzisă transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmărește influențarea opțiunii privind exercitarea dreptului de vot. Totodată, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală în intervalul cuprins între momentul încheierii campaniei electorale și până la încheierea votării. Pe timpul campaniilor electorale, nu au fost înregistrate incidente deosebite, polițiștii și jandarmii din județ fiind mobilizați pentru a asigura climatul normal de siguranță publică și pentru a cerceta sesizările cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni electorale. În ceea ce privește campania pentru alegerile prezidențiale, la nivelul județului nostru a fost înregistrată 1 sesizare referitoare la fapte nelegale în legătură cu procesul electoral, de natură contravențională. Referitor la campania electorală pentru alegerile locale parțiale, nu s-au înregistrat sesizări.“, informează vocea unică.

Sâmbătă, efectivele MAI au fost implicate în misiuni de asigurare a securității buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale pe timpul transportului de la locurile de depozitare către secțiile vot, fără a intra în contact direct cu acestea. În misiuni au fost angrenați peste 650 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri.

Pentru ziua votului, la nivelul județului Caraș-Severin sunt angrenați aproximativ 900 de angajați ai MAI, principalele misiuni fiind menținerea siguranței publice, asigurarea protecției secțiilor de vot și cercetarea sesizărilor privind incidentele electorale. Și, nu uitați, pentru exercitarea dreptului la vot este necesară prezentarea unui document de identitate aflat în termen de valabilitate. Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!

JCS-A.M.

Adaugă comentariu