CARAȘ-SEVERIN – În acest an, Ocolul Silvic Bozovici va produce peste 25 de tone de păstrăv destinat consumului. Principala specie crescută la Păstrăvăria Miniș este păstrăvul curcubeu!
Producția de păstrăv destinat consumului constituie una dintre activitățile importante ale angajaților Ocolului Silvic Bozovici. Situată la 8 km de comuna Bozovici, înspre orașul Anina, pe DN 57B, în apropiere de cascada Bigăr, Păstrăvăria Miniș are o suprafață de luciu de apă de 447,2 mp și o capacitate de producție anuală între 25-30 tone păstrăv consum, spun reprezentanții ocolului silvic. Specia principală crescută în această păstrăvărie este păstrăvul curcubeu.
Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Silvice Caraș-Severin, denumirea de „curcubeu“ provine de la dunga irizantă, de pe mijlocul corpului, ce conține o parte din nuanțele unui curcubeu. În mod normal, păstrăvul măsoară până în 30 cm lungime și 1-1,5 kg greutate, însă poate depăși mai rar 50-60 cm în lungime și peste 10 kg. Pentru acest an, Ocolul Silvic Bozovici va produce 25 tone păstrăv de consum, iar pentru completarea și mărirea programului pentru anul 2026, au fost achiziționați 80.000 de bucăți de puiet, la o greutate de 10-12 g. Suplimentar au fost asigurați prin reproducerea artificială în 14 incubatoare, aproximativ 10.000 bucăți/incubator. Pe lângă acestea, stocurile sunt formate din 80.000 bucăți cu o greutate medie între 50 g și 200 g, 4000 bucăți păstrăv intern cu o greutate de 100 g, precum și reproducătorii cu o greutate de peste 1 kg, mai arată silvicultorii cărășeni.
„Păstrăvul curcubeu este specia cea mai ușor de crescut în păstrăvăriile noastre, dat fiind faptul că ea poate fi sortată din categoria I a păstrăvului de consum, în anul valorificării. Se consideră material bun pentru viitorii reproducători cel care în toamna celui de-al doilea an al existenței sale realizează în lungime 18-22 cm, cu o greutate de 65-100 g/bucată. Se recomandă creșterea reproducătorilor din stadiul de puiet de o vară, ales dintre cei mai viguroși printr-o selecție riguroasă să formeze o linie caracteristică fiecărei păstrăvării. De asemenea, este indicată creșterea păstrăvilor curcubeu în bazine mari, de pământ, la o densitate redusă pentru a-și putea completa hrana artificială cu cea naturală.“, precizează specialiștii Ocolul Silvic Bozovici.
Pe lângă Miniș, Direcția Silvică Caraș-Severin gestionează alte trei păstrăvării: Văliug, Ochiul Bei şi Topleţ, fiecare contribuind la producția durabilă de pește în România.
JCS-Nicoleta Moraru