CARAȘ-SEVERIN – Dacă unitatea sanitară a băgat în boală un județ întreg cu datoriile istorice rostogolite de la an la an, s-a găsit o pastilă-remediu: a rămas cu 1,63 de milioane de lei în plus pentru… diagnosticarea precoce a demenței!
Bine, când spunem pastilă, trebuie să spunem că Județeanul ar avea nevoie de o cutie întreagă, datoriile unității sărind demult de 20 de milioane. Dintr-un raport de specialitate al administrației județene, prezentat consilierilor județeni de președintele Silviu Hurduzeu, am putut afla că Spitalul Județean de Urgență Reșița are un excedent total de 1,99 milioane de lei, dintre care o mică parte, de 366.180 de lei, reprezintă bani necheltuiți din funcționarea unității. Grosul sumei pe care spitalul n-a apucat s-o utilizeze apare la secțiunea de dezvoltare, respectiv 1,63 de milioane de lei. Am avut norocul să punem mâna pe acești bani împreună cu frații sârbi, fiind vorba despre un proiect transfrontalier, cofinanțat prin instrumentul de preaderare (a lor la Uniunea Europeană). Inițiativa are titlul: „Diagnosticul precoce – Să trăiești bine cu demența!“. Și dacă nu uităm, poate-i cheltuim anul ăsta și scăpăm…
O sumă considerabilă a rămas necheltuită și la Teatrul de Vest. 1,34 milioane de lei, bani nefolosiți în 2024 pentru funcționare, care își vor păstra destinația și anul acesta.
Tot din funcționare a pus deoparte și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Aurora“ din Reșița, însumând 34.210 lei, iar destinația acestora va fi menținută și anul acesta.
Județul a făcut economie până și la… „lumina cărții“. De anul trecut, Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici“ Caraș-Severin i-au rămas 8.080 de lei, bani pe care-i va putea folosi anul acesta, tot pentru secțiunea de funcționare.
Zilele trecute vorbeam despre felul în care județul a primit 18 milioane de lei pentru drumuri (cu 6 mai multe decât anul trecut), iar excedentul a adăugat în plus alte 54 de milioane de lei pentru drumuri (32,53 milioane), reparații capitale și intervenții în calamități (21,38 milioane). Or fi mari, or fi mici? Putem compara, doar cu titlu exemplificativ, cu faptul că Reșița are la dispoziție 52 de milioane de lei doar pentru Micro 4, din Govândari. Ce-o putea face Hurduzeu, pe drumurile județului, cu bani cât un cartier al Reșiței? Sau invers, ce-o face Popa în Micro 4 cu bani cât are tot județul pentru drumuri? Rămâne de văzut. Oricum, așteptările sunt mari în ambele situații!
JCS-Antoniu Mocanu