Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Înainte de fi supus la vot, proiectul de hotărâre a generat discuții cu tentă politică și electorală, fără o miză concretă!

Din capul locului, adică de la începutul ședinței din 30 decembrie 2024, liderul grupului PSD din Consiliul Local, Constantin Parfenie, a ținut să precizeze că, referitor la impozitele locale, în principiu el și colegii săi nu vor vota o majorare. „A fost un laitmotiv al nostru în campania electorală locală, ne-am prezentat programul local de guvernare, că impozitele locale, mai ales la persoanele juridice, să le scădem, nu să le mărim pentru a fi mai atractivi din punct de vedere investițional, pentru firme! De asemenea, în contextul care se prefigurează din ultimele Hotărâri Guvernului, nu suntem de acord nici măcar cu rata inflației să majorăm impozitele locale!“, a subliniat Parfenie.

Dacă PSD a fost contra din start, AUR a sugerat necesitatea înființării unei suprastructuri care să dezbată întâi subiectul. „Voi vota împotrivă, pentru că părerea mea este că ar trebui să ne așezăm la masa dialogului, iar aceste decizii să nu fie luate de o singură persoană sau un grup de persoane. Să ne punem la masă: CL, reprezentanți ai Primăriei, persoanelor juridice și persoanelor fizice din oraș, să găsim soluțiile optime pentru toată lumea“, a opinat consilierul Bogdan Gaița.

Înainte de a consemna replicile primarului Ioan Popa, putem reține că fundamentarea proiectului de HCL trimitea la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a cărei lectură ar fi clarificat din start unele aspecte din formularea și argumentarea opoziției, scurtând totodată și durata ședinței, cu peste 120 de puncte pe ordinea de zi. Astfel, Art. 491 prevede că: „(1) În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice“. Din păcate, că ne plac sau nu textele de lege sau rata inflației, cea comunicată a rămas tot de 10,4%!

„Atenție, că ați adus în discuție mașini, clădiri, terenuri! Noi majorăm impozitele cu inflația! Noi nu majorăm procentual impozitele nici la persoane fizice, nici la persoane juridice. Impozitul pe clădiri la persoane juridice, companii, este 1%, așa rămâne, să nu creăm confuzie în piață! La persoane fizice rămâne 0,15%, atenție, din valoare! Pentru un apartament în Govândari, dau exemplu unul scump, de 50.000 de euro, impozitul e de 75 de euro pe an. Noi nu umblăm aici! Atenție, nici la mașini. Să nu încercăm să ducem discuția în direcția că «noi, social-democrații, suntem mai de treabă, iar voi (liberalii, n.n.) luați 7 piei de pe oameni».“, a explicat primarul Ioan Popa. Potrivit acestuia, impozitul pentru persoanele juridice poate fi stabilit în intervalul 0,6%-1,9%, la Reșița el fiind în prezent de 1%, după ce la cota de 0,6% impusă în 2016, cea mai mică din România la vremea respectivă, s-a renunțat după vreo 3 ani, deoarece nu s-a arătat stimulativă sau „atractivă din punct de vedere investițional“.

„Nu putem, de la noi putere, să nu facem ceea ce legiuitorul spune. Pe de altă parte, și eu, și dvs., făcând parte din două partide care au gestionat România în ultimul an, trebuie să ne asumăm că inflația asta a fost generată de Guvernarea noastră. Este una dintre cele mai mari inflații pe care le-a avut România în ultimii 10 ani. Dar, asta nu e problema mea și nici a dvs. pentru că noi n-o putem rezolva de la masa asta. E problema celor de la București, care ar trebui să găsească soluții potrivite ca să stăvilească inflația! Eu solicit colegilor mei din PNL să voteze majorarea impozitelor cu inflația. E o chestiune normală și logică.“, a conchis primarul Popa.

Lucrul normal și logic s-a și întâmplat, HCL fiind adoptată cu majoritatea de voturi necesară. Un exemplu de calcul de majorare a impozitului, altul decât cel oferit de Ioan Popa anterior, nu avem însă disponibil la această oră, întrucât  accesând contul personal de pe ghișeul.ro, răspunsul primit a fost: „Momentan instituția Reșița CS a blocat plățile cu autentificare. Vă rugam reveniți. Vă mulțumim pentru înțelegere. Închidere an fiscal“.  Vom reveni!

JCS-Walter Fleck

5 Comentarii

  1. Și majorarea salariilor și a pensiilor cu rata inflației cam pe când ?

  2. Resitenii ce vina au ca partidele de la guvernare, impreuna cu primarii, s-au intins mai mult decat este plapuma?

    • La Alba Iulia taxele și impozitele au scăzut…la noi e imposibil…de ce, este populația Reșiței mai bogată?

  3. Sictir!!! Reply

    Nu cred că s-a înțeles prea bine ideia. Ne vor sărăciți, să vindem tot, să devenim proști, săraci, grași inculți,ascultători și cuminți. Să nu mai plătim nimic.

Adaugă comentariu