CARANSEBEȘ – E concluzia la care au ajuns revoluționarii din Caransebeș, la 35 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989!
Și în acest an, pe 21 decembrie, revoluționarii și răniții în Revoluția din Decembrie 1989 au intrat cu emoție în sala în care aveau să scrie istoria Caransebeșului. Atunci erau aproape 15 mii în fața Primăriei, astăzi au mai rămas doar câteva zeci, fiind întâmpinați de city managerul Primăriei Caransebeș, Florin Bogdea, onorat de prezența acestora. Au venit și oaspeți din Timișoara precum Costel Balint sau Nelu Lăudatu, iar concluzia a fost unanimă: în Banat a fost Revoluție!
„Lumea poate să spună orice, Revoluția în Banat a început în 16 decembrie, că la Bucureșțti o fi fost altceva, nu Revoluție, la noi în Banat a fost Revoluție. Noi știm și cine a tras în noi în 21, știm și pe cei care n-au fost cu noi, dar acum sunt la noi, posteritatea să ne judece de ce i-am primit. Suntem al doilea oraș liber de comunism din țara asta, chiar dacă statisticile plasează Lugojul înaintea noastră. Reșița a fost cu mult în urma noastră. Caransebeșul este unul din cele doar 7 orașe-martir și sper ca actuala conducere a orașului să conștientizeze acest lucru și să ne sprijine cu finalizarea lucrării cu oraș-martir la intrările în Caransebeș.”, a spus Dan Avram, unul din liderii revoluționarilor caransebeșeni.
Vasile Sanda a fost în urmă cu 35 de ani unul din primii arestați la Caransebeș și apoi imediat condamnați, după ce a scris mai multe bilete cu textul Lumină – Pâine – Libertate!” şi le-a băgat în pungile cu macaroane de pe rafturile alimentarei din cartierul Pipirig: „Eram arestat la Reșița, în 16 decembrie noaptea am fost arestat de spaima că ceva s-ar putea întâmpla. Înainte, între 8 și 10 decembrie, dădeam teste de protecție a muncii pentru a ni se verifica scrisul. Din nefericire, după 35 de ani la vârf sunt persoane care nu merită!”
Timișoreanul Costel Balint, una dintre principalele figuri ale Revoluției din capitala Banatului, a revenit cu bucurie la Caransebeș, „locul unde acum 35 de ani oameni minunați au făcut sacrificii enorme pentru libertate. Voi scrie o carte, Revoluția Română în Banat, unde Caransebeșul își are locul pe care-l merită. Știu ce s-a întâmplat aici, încă din 14 decembrie se scriau manifeste, Caransebeșul e în istorie, deși unii uită să o scrie. Va fi o carte pentru cei tineri, pentru că aceștia nu știu ce s-a întâmplat atunci!”
Zoli Drăghiță, alt lider al Revoluției din Caransebeș, a făcut apel la unitatea asociațiilor de revoluționari și de răniți în evenimentele din urmă cu 35 de ani. „I-am făcut mari revoluționari pe unii care sunt deputați și senatori și ne întorc spatele. În loc să fim uniți, ne certăm între noi, de ce unu e mai revoluționar decât altul. Timișoara a avut curaj, are singurul merit în țara noastră. Am făcut și noi într-un oraș micuț ceva, datorită acestor oameni care au scris pe garduri, datorită celor 15 mii care au fost aici în față cu sufletul și cu pieptul gol. Haideți să fim uniți!”, a cerut Drăghiță, în asentimentul tuturor celor prezenți, tot mai puțini de la an la an. Aceștia au primit și un grup de colindători condus de Simion Dragalina, pe care Traian Pleșa i-a răsplătit la final cu mici cadouri.
Au urmat apoi depuneri de flori la monumentele de lângă Primărie și din fața fostei Miliții, dar și o slujbă la Catedrala Episcopală în memoria celor căzuți în urmă cu 35 de ani.
JCS-R.M.
2 Comentarii
Io zic sa va uitati si printre voi, e unii care pronuntau condamnari pana in ultimele zile ale regimului iar din ianuarie erau revolutionari cu carnet. Ca i-ati acceptat, arata flexibilitatea revolutionarului roman care atunci cand se vede beneficiar de terenuri, spatii comerciale si rente viagere nu remarca ca cei ce i-au cadorisit erau cei contra carora luptau. O mana spala pe alta si amandoua rusinea revolutionarilor.
Cu sacii in caruta au uitat ca astazi e la fel de mare dictatura taratoarelor.