ARMENIȘ – „Cicoatchea“ şi „salty părădais“ fac parte din gama unică de produse locale pregătite de femeile din Armeniş, sub îndrumarea unei profesionist: chef Noemi Hugel. Produsele inedite vor fi trimise în curând pentru testare în restaurante şi cafenele!
La poalele munţilor Ţarcu, WWF România și WeWilder, cu sprijinul Viitor Plus şi comunităţii din Armeniş, derulează de ceva timp proiectul Resilient Seeds for Women – Semințe de idei, finanțat parțial printr-un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA, prin Ambasada României în Statele Unite ale Americii. Două produse locale inedite, care au luat naştere în laboratoarele verzi de la Armeniş, vor cuceri cu siguranţă clienţii marilor restaurante din ţară: cicoatchea, o băutură încântătoare pe bază de cicoare şi salty părădais, o sare cu gust-bombă de roşie.
„Femeile harnice din Armeniș transformă darurile naturii în ingrediente savuroase, promovând idei care dau roade. La poalele Munților Țarcu, unde zimbrii cutreieră în libertate, ne dedicăm misiunii de a aduce gustul autentic al naturii în orașe, din laboratorul de economie circulară și gusturi WeWilder. Cicoarea, care crește liber pe dealurile bogate în biodiversitate, este un exemplu al resurselor naturale pe care le valorificăm. Folosind ingrediente naturale, fără pesticide, ne asigurăm că produsele noastre nu doar că susțin sănătatea consumatorilor, ci și echilibrul ecosistemului. Zerul pe care îl folosim provine de la vaci care pășunează libere în bolta verde a dealurilor Armenișului, unde diversitatea florei contribuie la o nutriție optimă pentru animale. Roșiile și iarba grasă cresc în fermele din zonă, în care nu sunt folosite pesticide. Călătoria noastră a dus la formarea unei clăci moderne de femei talentate, care au lucrat împreună sub îndrumarea chef-ului profesionist Noemi Hugel, pentru a crea o gamă unică de produse locale: cicoatchea, o băutura pe bază de rădăcină de cicoare, sarea cu tomate- bombă de gust «Salty părădais» și iarba grasă murată în «zăr». Contăm ca ele să stârnească apetitul în restaurantele și cafenelele unde vor fi trimise pentru testare lunile următoare. Mulțumim colegelor de breaslă din echipa Viitor Plus pentru sprijinul și ghidajul pe ruta anteprenoriatului feminin și social. Proiectul este realizat de WWF România și WeWilder, laboratorul nostru de eco-economie, cu sprijinul Viitor Plus, și este finanțat printr-un grant din partea Departamentului de Stat al SUA.“, au precizat cei de la WWF România.
JCS-Nicoleta Moraru
FOTO: Matei Pleșa/ Alina Floroi/Alina Grigorescu