CARAȘ-SEVERIN – Plățile efectuate de AFIR beneficiarilor din județ au depășit până acum 80% din totalul de aproape 87 mil. euro contractat!
În cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană, Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a primit 1.986 de cereri de finanțare, din care au fost selectate 1.461, cu o valoare publică de 98,53 mil. euro. „Vorbim despre valori publice nerambursabile, cele ale investițiilor fiind mai mari cu 50-70%, diferența reprezentând-o contribuția proprie a fiecărui beneficiar în parte. Din aceste proiecte s-au contractat până în prezent 1.325 cu o valoare de 86,8 mil. euro. Au fost plătiți deja 69,7 mil. euro, iar diferența o vom plăti către fermieri până la finele anului viitor. Mai avem sesiuni deschise și încă mai contractăm pe acest ciclu financiar.“, a declarat directorul OJFIR, Nicolae Verindeanu.
Acest grad de absorbție de 80% este apreciat a fi unul bun în condițiile unui volum de muncă dublu la nivelul structurilor județene și centrale, cauzat de suprapunerea ciclului financiar 2014-2020 (extins la 2022 – cu plăți decontabile până la 31 decembrie 2025) peste ciclul financiar 2023-2027. Lipsa de personal și a spațiului de arhivare a documentelor au îngreunat, la rândul lor, procesul de implementare, chiar dacă județul Caraș-Severin este unul cu un potențial agricol mediu spre scăzut, cu 177.000 ha înregistrate de APIA. „Prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) au fost sprijiniți peste 1.200 de fermieri în domeniul agricol, 860 exploatații, 11 unități de procesare produse agricole și 6 exploatații pomicole – un domeniu unde suntem un pic deficitari. Dacă, în trecut, județul avea un istoric pomicol, astăzi, din păcate, fermierii nu se mai îndreaptă către investiții în pomicultură.“, a adăugat Verindeanu.
În ceea ce privește UAT-urile, acestea au contractat 115 proiecte cu o valoare totală de 29,9 mil. euro, plățile efectuate fiind de 25,9 mil. euro (87%). În rezumat, din punct de vedere al indicatorilor de infrastructură, prin FEADR au fost finanțate până acum în județ: reabilitarea (asfaltarea) a 115 km de drumuri comunale, realizarea a 8,5 km de rețea de canalizare nouă și extinderea cu 14 km a rețelelor existente, reabilitarea unui monument istoric, modernizarea de cămine culturale și achiziționarea de bunuri necesare întreținerii patrimoniului de drumuri comunale/agricole (buldoexcavatoare, tractoare, autogredere etc).
JCS-Walter Fleck