REŞIŢA – Momentul în care armata franceză predă simbolic armatei române, la Reşiţa, destinele Banatului de Munte în vara anului 1919, a fost imortalizat într-o fotografie. Extrem de valoroasă, aceasta reprezintă obiectul lunii la Muzeul Banatului Montan!
După marele eveniment istoric petrecut la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918, a urmat intrarea armatei franceze în Banatul ocupat şi instaurarea administraţiei româneşti. Intrarea armatei române în Lugoj, Bocşa, Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Timişoara în perioada iulie-august 1919 şi apoi predarea simbolică a Banatului de Munte de către armata generalului Berthelot au reprezentat alte file importante de istorie. Momentul din urmă a fost surprins într-o fotografie alb-negru, ce reprezintă obiectului lunii noiembrie la muzeul reşiţean. „Apropierea sărbătorii naționale ne-a determinat să alegem ca obiect al lunii noiembrie o fotografie ce constituie o mărturie importantă atât pentru istoria evenimențială a Banatului, cât și pentru simbolismul istoriografic.“, spun specialiştii muzeului.
Actul Unirii de la Alba-Iulia nu a însemnat sfârşitul evenimentelor care consfințeau intrarea noului stat în Europa, ci doar începutul. „După momentul de la Alba-Iulia, unde delegaţii au ajuns uneori cu mare greutate din Banatul ocupat, a urmat intrarea armatei franceze (gen. francez Berthelot) şi instaurarea administraţiei româneşti. Gheorghe Dobrin a fost numit prefect pentru judeţul Caraş-Severin (Lugoj), iar Aurel Cosma pentru judeţul Timiş-Torontal (Timişoara), în iulie 1919. Starea de spirit a populaţiei însă, era împărţită între bucuria Unirii şi teama alipirii Banatului la Regatul sârbo-croato-sloven. Memoriile celor de atunci, vorbesc despre teama împărţirii Banatului şi chiar anularea actului de la 1 Decembrie. Oamenii erau convinşi că numai armata română, prin prezenţa ei, putea garanta Unirea, de unde şi entuziasmul populaţiei la vestea sosirii ei, prezenţa steagurilor tricolore, momentul îndelung aşteptat al intrării în câte o localitate bănăţeană, uralele de eliberare etc. În imaginarul colectiv, armata română era simbolul eliberării, ea a repurtat victorii, s-a jertfit pentru ţară de atâtea ori, iar venirea ei trebuia pregătită şi sărbătorită ca atare. De aceea, această fotografie care prezintă momentul în care armata franceză, la Reșița, predă simbolic armatei române destinele Banatului de Munte, este un omagiu adus trupelor de infanterie sau artilerie, unităţilor de jandarmi, care au marcat în intervalul iulie-august 1919, una din cele mai importante pagini de istorie bănățene. Intrarea armatei române în vara anului 1919 la Lugoj, Bocşa, Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Timişoara a asigurat desăvârşirea unităţii teritorial statale a României, completând actul unirii de la Alba-Iulia.“, au mai precizat specialiştii muzeului reşiţean.
JCS-Nicoleta Moraru