Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ședința Consiliului Local va fi convocată astfel încât să nu existe riscul atacării de către Instituția Prefectului a hotărârilor luate!

Dacă în 25 octombrie, după depunerea jurământului, primarul Ioan Popa își manifesta dorința ca Municipalitatea să mai „frâneze pe zona de investiții, chiar și pe fonduri europene“ în mandatul 2024-2028, ședința Consiliului Local din 31 octombrie i-a oferit prilejul de a face cunoștință cu o altă frână, anume de cea trasă de grupul PSD. Invocând nerespectarea art. 134 al Codului Administrativ privind convocarea ședințelor, consilierii social-democrați au anunțat că ei nu vor participa la votul proiectelor de pe ordinea zi, cu toate că până atunci participaseră deja la alegerea comisiilor de specialitate, consiliați, susținuți și supervizați „de la balcon“ de secretarul de stat Flavius Nedelcea și de Lucian Voina (ex-PMP). Au votat, în schimb, consilierii PNL și cei ai AUR, amânate fiind în cele din urmă patru proiecte privind aprobarea vânzării unor locuințe ANL către chiriașii care le-au preluat în 2002 și așteptau de circa 8 ani să le cumpere. „Ceva activitate a fost. Cea mai importantă, am făcut comisiile! Oricum urmează să ne vedem foarte curând, pentru numirea viceprimarilor, pentru hotărârile legate de TUR și așa mai departe. Cine a așteptat de 8 ani să-și cumpere apartamentul va mai aștepta! Și patinoarul mai așteaptă!“, a declarat, împăciuitor, liderul grupului PSD, Constantin Parfenie, la final.

Consilierii social-democrați au venit de acasă cu lectura art. 134 memorată la virgulă, hotărâți să acționeze cu consecvență atât în interesul cetățeanului cât, mai ales, în litera și spiritul legii, capitole la care convocarea ședinței ordinare din 31 octombrie ar fi lăsat de dorit. Anticipând, sau având semnale în acest sens, primarul Ioan Popa a retras de pe ordinea de zi proiectele privind alegerea viceprimarilor, de rectificare a bugetului local și unul legat de TUR, pentru a nu risca eventuala atacare a acestora, în contencios, de către Instituția Prefectului. Pe lângă celelalte 100 de procese mai vechi, câteva noi nici c-ar fi contat prea mult ca număr, dar cu siguranță ar fi frânat activitatea Primăriei chiar de la început de mandat.

Referitor la termenele prevăzute la art. 134, primarul Ioan Popa a adus în discuție faptul că, la Moldova Nouă, consilierii au depus jurământul în 25 octombrie, iar viceprimarii au fost aleși în 28 octombrie. „Eu sper ca prefectul Dragomir să nu-i conteste primarului Adrian Torma proiectul de hotărâre de alegere a viceprimarului, ca să nu-i pună bețe în roate și să-l chinuie. Să lase omul să-și facă treaba. Eu așa sper!“, a spus acesta.

Remarcii lui Constantin Parfenie cum că „Meciul ăsta este peste noi“, Popa i-a replicat: „Domnule Parfenie! Noi provenim din mediul privat amândoi, meciurile astea nu au voie să fie peste noi. Noi suntem în meciurile astea!“

Dacă trasabilitatea antreprenorială a lui Popa este arhicunoscută, despre cea a lui Parfenie putem reaminti că ea începe în contextul privatizărilor RECONS și MOPAR, în 1998, pe vremea în care acesta era membru al PNL.

Revenind, dat fiind faptul că Instituția Prefectului programase depunerea jurământului pentru vineri, 25 octombrie, data de 31 era ultima zi în care putea fi convocată ședința ordinară a lunii octombrie. Despre felul în care s-a desfășurat aceasta, primarul Popa spune că nu s-a așteptat la un asemenea circ, dar îl pune pe seama începutului de mandat al noilor consilieri. „Dacă și-au dat o palmă? Și-a dat un șut în fund sau s-au împușcat în picior! A fost o chestie penibilă ca-n Păpușile Muppets. Ei astăzi (joi, n.n.) au fost ca cei de la balcon care hăhăiau și comentau!“, a conchis Ioan Popa.

O nouă ședință a Consiliului Local Reșița va avea loc în cursul acestei săptămâni și va avea pe ordinea de zi, printre altele, și cele 7 proiecte retrase în cadrul ședinței din 31 octombrie.

JCS-Walter Fleck