Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Raportat la legislație, deficitul există și reprezintă o problemă, spre deosebire de realitate, unde… este și nu este!

Într-o recentă ședință a Comisiei de Dialog Social a județului, medicul șef al Casei de Asigurări de Sănătate, Laurenţiu Mărţuică, a făcut o serie de considerații pe marginea informării înaintate Instituției Prefectului privind situația acoperirii cu personal medical și asistenți medicali la nivelul spitalelor din județ. Prima considerație, poate surprinzătoare, s-a referit la „așa-zisul deficit de medici“, o situație care „este și nu este așa“. „Este, deoarece ca funcționari ai Statului român trebuie să avem grijă ca legea în vigoare să fie respectată, iar conform calculelor făcute pe normativul din prezent, care se face raportat la populația deservită, ar părea că avem deficit!“, a explicat el.

Altfel spus, acoperirea cu personal poate fi catalogată ca nesatisfăcătoare luând în considerare că, potrivit INS, populația după domiciliu a județului a fost la 1 ianuarie 2024 de 300.758 de locuitori. Dacă ne raportăm însă la populația rezidentă la aceeași dată, de 243.799 de persoane, observăm că în realitate lucrurile stau diferit. În plus, nici nu putem ști exact dacă în momentul de față numărul rezidenților în județ nu este chiar mai mic. „Nu se doarme, se are în vedere o strategie, iar legiuitorul gândește că, de fapt, va trebui să schimbăm modul de calcul al necesarului de personal și ne vom orienta încet-încet spre un normativ calculat la tabloul de morbiditate, la tabloul bolilor din populația deservită, mult mai aproape de realitatea zilelor noastre: populație îmbătrânită, patologii nou abordate în ultimii 20 de ani.“, a continuat Mărțuică.

De pildă, potrivit normativului, poate apărea pe hârtie un deficit de anatomopatologi la Spitalul Județean, deși în realitate activitatea lor este acoperitoare, existând în schimb un real deficit de radiologi în tot județul. „Tot ce înseamnă managementul resursei umane și adaptarea cu resursă umană de specialitate la necesarul din ziua de astăzi ține și de finanțare. S-a mai afirmat că «nu plătește Casa». Noi îi rugăm un singur lucru: să livreze! Pentru a se face plată, trebuie să livrezi ceva. În cazul de față trebuie să livrezi servicii medicale, iar ca să livrezi, trebuie să ai cerere!“, a concluzionat medicul șef.

Iar pentru a continua raționamentul, pentru a avea cerere, ar trebui ca în județ populația rezidentă să fie cât mai apropiată, ca număr, de cea după domiciliu! Pentru a exemplifica legătura dintre deficit, livrare și relativitate, el a dat exemplul celei mai mari unități de profil, ce nu este automat și cel mai mare și eficient prestator de servicii spitalicești. „Spitalul Județean de Urgență din Reșița nu-și îndeplinește valorile de contract, nu de mult timp, de foarte mult timp deja! Ei au noroc că există un set de legi speciale prin care li se acoperă cheltuiala salarială. Pentru că, ceea ce este strict contract, nu-și îndeplinesc. Și, din când în când, nici restul spitalelor.“, a concluzionat medicul șef al CJAS, Laurențiu Mărțuică.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu