Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – De Ziua Armatei, primarul Caransebeșului a mers până în Slovenia, la Miren-Kostanjevica, acolo unde a fost resfințită troița în memoria soldaților caransebeșeni din Regimentul de infanterie 43, căzuți în luptele din Primul Război Mondial!

„Invitația la acest eveniment a venit din partea domnului ambasador al României în Slovenia, ES Alexandru Grădinar, din preocuparea căruia troița adusă în anul 2010 aici, de la Caransebeș, a fost restaurată de către un artist local și pusă din nou în valoare în cadrul unui proiect mai amplu. Meritele principale pentru edificarea acestei troițe aparțin răposatului om de cultură Col(rez) Liviu Groza și primarului de la vremea respectivă, Ion Marcel Vela. În continuarea programului am purtat o discuție cu primarul localității gazdă, dl. Mauricij Humar, punând bazele unei viitoare înfrățiri între localitățile noastre. Alături de ceilalți invitați de seamă, am fost premiați de către Patriarhul Daniel, prin Pr. Pavel Goreanu, parohul Bisericii Ortodoxe din Ljublijana, și am semnat în Cartea de onoare a muzeului din apropiere. Mulțumiri speciale doamnei Andreea Grădinar, o sufletistă și o excelentă gazdă pe tărâmuri slovene.”, a punctat primarul Felix Borcean.

Câteva sute de soldați români, majoritatea din zona Caransebeșului, care luptau, datorită contextului istoric al acelei perioade, pentru Imperiul Austro-Ungar, au căzut în Slovenia și Italia, pe fronturile de la Isonzo şi Doberdo, în perioada anilor 1915-1918. Și în fața Colegiului Național „Traian Doda” din Caransebeș există monumentul „Pro Patria” ridicat în memoria eroilor elevi din clasele terminale ale instituţiei de învăţământ, care au fost încorporaţi în Regimentul 43 Infanterie şi au căzut pe câmpul de luptă, mulți din ei chiar în luptele amintite.

JCS-R.M.

Adaugă comentariu