Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Mai bună decât în urmă cu 10 ani, situația este încă departe de a fi ideală, la nivelul județului!

Pe linia asistenței medicale primare, Casa de Asigurări de Sănătate a județului se află, în prezent, în relații contractuale cu 133 de furnizori autorizați și evaluați (cabinete medicale care își desfășoară activitatea organizate ca SRL-uri sau cabinete medicale individuale), în care se regăsesc 135 de medici. Există însă un deficit istoric de medici de familie, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, după cum precizează o informare a CAS înaintată Instituției Prefectului. Astfel, dacă în Reșita, Anina, Bocșa și Moldova Nouă numărul de medici este doar sub cel optim, în 17 localități rurale nu există medic de familie: Brebu Nou, Cărbunari, Ciuchici, Ciudanovița, Copăcele, Doclin, Domașnea, Gârnic, Goruia, Marga, Mehadica, Naidăș, Slatina Timiș (necesar 2 medici), Șopotu Nou, Vărădia, Vrani și Ticvaniu Mare.

„Avem o distribuție destul de uniformă și cu deficite deja istorice, sau zone neacoperite istoric vorbind. Lucrurile ar putea fi mai bune și se lucrează în acest sens, avem discuții cu primarii care vor să se implice și să aducă medici. Le explicăm că legislația din ziua de astăzi este mult mai vastă și mai permisivă în a coopta medici și a prezenta tot felul de avantaje pentru ca medicul să vină și să rămână în zona respectivă. Unii se interesează, alții nu, că așa este omul. Unii sunt pro, alții contra.“, a comentat medicul-şef al CAS, Laurenţiu Mărţuică, pe marginea listei. „Niciodată, așa cum este construită legislația acum și cum pare că va fi și în viitor, nu va veni un medic care să-și facă o listă cu 200 de asigurați într-o localitate care va aduce un venit cu care să nu-și poată acoperi nici măcar utilitățile, darămite plata unui asistent medical. Dar, pacienții din acele localități sunt înscriși pe lista medicilor din zonă, unde există deja medic.“, a adăugat Mărțuică.

Sunt localități în care își desfășoară activitatea câte un medic de familie, deși optimul ar fi de 2 (Berzovia, Bozovici, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Teregova, Turnu Ruieni, Zăvoi), în timp ce în unele comune există doar puncte de lucru ale medicilor care au deschise cabinete în alte localități (Constantin Daicoviciu – necesar 2 medici, există 1 punct de lucru, Dalboșeț, Ocna de Fier, Târnova). În 2023 și 2024, deficitul din mediul rural s-a diminuat ușor urmare a faptului că au venit medici noi în Armeniș, Sasca Montană, Cornereva, Turnu Ruieni, Ezeris, Dognecea și Berliște. În prezent, CAS se află în proces de contractare de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară, cu un nou cabinet medical deschis în Copăcele.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu