Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN = Este vestea bună dată de senatorul Adrian Torma (PSD), care a vorbit despre noile măsuri de sprijin pentru fermieri, inclusiv despre limitarea importurilor din Ucraina!

„Premierul Marcel Ciolacu continuă să asigure buna guvernare a țării, subliniază senatorul cărășean. În ședința de guvernare din 9 octombrie 2024, premierul a aprobat măsuri de sprijin pentru fermierii români.“

Oficialul a detaliat câteva dintre măsurile aprobate de premier, printre care mecanismul de acordare a despăgubirilor de 1000 de lei la fiecare hectar de cultură calamitată. Fermierii vor putea utiliza creditul agricol garantat de stat inclusiv pentru plata furnizorilor! Iar cei care au dificultăți pot solicita suspendarea rambursării datoriilor ratelor bancare ori de leasing, până la data de 1 august 2025. „Se limitează, prin licențiere, importul de ouă și carne de pasăre din Ucraina, care afecta producătorii români din cauza prețurilor de dumping, a mai spus senatorul Adrian Torma. Este pentru prima dată când guvernul a găsit resurse și a dat rapid despăgubirile necesare chiar în anul producerii calamităților. Banii necesari despăgubirilor pentru secetă – 2 miliarde de lei –, au fost deja transferați Ministerului Agriculturii. Odată cu aprobarea mecanismului, devine operațional procesul prin care se acordă despăgubiri de până la 1000 de lei/ha calamitat. Plățile încep efectiv din 16 octombrie! Prin extinderea creditului agricol împrumuturile avantajoase, garantate de stat, pot fi utilizate și pentru plata datoriilor restante către furnizori ori furnizori de input-uri. În privința suspendării plății ratelor bancare, la împrumuturile bancare ori la leasing-urile luate de fermieri, trebuie reținut că amânarea e pe o perioadă limitată, până în august 2025 și nu poate fi cerută decât în anumite condiții! Cel care solicită suspendarea trebuie să dețină un proces verbal din care să reiasă că a avut un grad de calamitate de cel puțin 50% și dobânda percepută de creditor este mai mare de 2,5% + ROBOR pentru creditele în lei și 2% + EURIBOR pentru creditele în valută.“

JCS-T.K.

Adaugă comentariu