Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Nivelul amenzilor aplicate de Primăria Reșița proprietarei hotelului, SC Turist Semenic SA, este de 10-15 mii de euro pe lună!

Întrucât după căderea grinzii de pe fațada hotelului nu s-a întâmplat nimic în ceea ce privește fondul problemei, municipalitatea continuă să aplice amenzi deținătoarei clădirii, în baza legislației existente. Societatea, actualmente în faliment, este controlată de omul de afaceri Gruia Stoica. „Nu am mai avut nicio comunicare directă cu el, a trimis un reprezentant aici care a decojit elementele periculoase de pe atic. Noi continuăm să-l amendăm și o facem cu o cadență destul de frumoasă. Dăm amenzi cam de 10-15.000 de euro pe lună și încercăm să-l determinăm să ia o decizie. Să-l facă, să-l vândă, să-l demoleze! Până la urmă cred că, chiar dacă sumele astea sunt insignifiante pentru Gruia Stoica, care are o companie care generează peste 300 de milioane de euro cifră de afaceri pe an, la un moment dat se va gândi dacă mai e dispus să tot scoată din buzunar bani pentru un obiectiv care nu aduce nimic.“, a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa.

După ce, în dimineața zilei de sâmbătă, 13 iulie, grinda s-a prăvălit pe trotuarul Centrului Civic, amenzilor deja aplicate li s-a mai adăugat câteva zile mai târziu una de 50.000 de lei.
Bilanțul amenzilor aplicate, comunicat la acea dată, era de aproape 700.000 de lei, ceea ce nu înseamnă că acesta a fost și echivalentul celor încasate. Majoritatea sancțiunilor au fost contestate în instanță, iar în unele cazuri înjumătățite sau anulate. „Mai mult, într-o încheiere, judecătorul spunea că prin aplicarea amenzii am fi adus «o vătămare petentei, care nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului verbal». Cu alte cuvinte: Gruia Stoica era partea vătămată, dându-i amendă i-am cauzat daune, iar judecătorul spune că nu sunt suficiente dovezi că această clădire reprezintă un risc.“, a adăugat Popa.

De altfel, și din schimbul de mesaje pe care edilul l-a avut cu omul de afaceri reiese că acesta se consideră o victimă, aspect evidențiat recent și de o declarație a acestuia pentru site-ul ziare.com. „Eu nu știu exact ce se întâmplă acolo, la Reșița, pentru că este o acțiune minoră pentru grupul nostru de firme. Există altcineva care se ocupă de situația de acolo și, din câte știu, s-au investit foarte mulți bani în zonă, mai ales acum, după acel incident minor. […] Discut de ani de zile despre acest subiect și, de fiecare dată, în loc să rezolvăm problema, ne lovim de amenzi și contestații. Pur și simplu ne blochează în instanță. […] Este ceva necurat acolo, la Reșița. […] Eu nu cer altceva decât să fiu lăsat în pace pentru a putea pune hotelul în funcțiune. Plătesc toate amenzile, indiferent câte ar fi. Pentru că ceea ce se întâmplă acum este făcut cu rea intenție!“, a precizat Gruia Stoica.

Reamintim că SC Turist Semenic SA a intrat sub controlul acestuia în 3 august 2001 odată cu cumpărarea a 40% din acțiunile deținute de stat, la o licitație pornită la 2,764 miliarde lei vechi și adjudecată cu 14,9 miliarde lei vechi. În prezent, societatea se află în faliment, iar principalul ei creditor este Vasile Răducan, tatăl omului de afaceri.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu