CARAŞ-SEVERIN – Timp de patru zile, Portugalia găzduieşte cel mai important eveniment dedicat morilor de toate felurile din lumea întreagă. La cel de-al 16-lea simpozion de mulinologie (TIMS), morile din Rudăria s-au aflat la loc de cinste, graţie Asociaţiei Acasă în Banat!
Cel de-al 16-lea simpozion de mulinologie organizat de Societatea Internaţională de Mulinologie (TIMS), cea mai importantă organizație dedicată studiului și protecției morilor istorice din lumea întreagă, se desfăşoară în perioada 21-30 septembrie în Portugalia. La ediţia din acest an participă 72 de membri şi invitaţi din 16 ţări ale lumii. Evenimentul are loc o dată la 4 ani, iar România este reprezentată la această ediţie de Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, şi de Florin Streza, de la Muzeul Astra din Sibiu. Pe lângă o prezentare făcută ca la carte despre morile Banatului Montan, cei doi au pregătit şi un articol despre complexul mulinologic de la Rudăria, care urmează să fie publicat în lucrările simpozionului. Nu mare le-a fost mirarea celor doi când au aflat că mulți dintre cei prezenţi la simpozion cunoşteau foarte multe lucruri despre morile din Caraş-Severin, fie prin intermediul celorlalte ediţii, fie prin intermediul vizitelor întreprinse cu ceva timp în urmă în România.
„Dacă Florin a participat deja la patru simpozioane și l-a organizat pe cel din 2015, la Sibiu, pentru mine este primul. Am bucuria să întâlnesc oameni foarte pasionați de mori, unii care și-au dedicat bună parte din viață în acest scop: cercetători, ingineri, arhitecți, profesori și, bineînțeles, morari. Împreună cu Florin Streza am pregătit un articol care va fi publicat în lucrările simpozionului. Este vorba despre studiul «Evoluția celui mai important complex mulinologic din România: cazul Rudăriei». În prezentarea pe care am făcut-o, am vorbit despre valoarea morilor de la Rudăria, dar și despre problemele cu care se confruntă. Spre marea mea surprindere, majoritatea participanților cunoșteau deja Rudăria pentru că mulți dintre ei au vizitat morile în 1997 sau în 2015, când TIMS a organizat vizite tematice la morile din Banatul de Munte, cu ocazia simpozioanelor din Ungaria și România. Am prezentat și lucrările pe care Asociația Acasă în Banat, cu ajutorul a sute de voluntari, le-a făcut la Rudăria în ultimii cinci ani. Urmează zile încărcate pentru că lucrările simpozionului se întind pe câteva zile, cu zeci de lucrări prezentate de colegii din alte țări, despre o sumedenie de subiecte, toate legate de morile de toate felurile. Un coleg din Germania a făcut o listă cu peste 130 de modalități de a folosi o moară, de la măcinatul grânelor până la mori de făcut praf de pușcă sau șindrilă. Se discută despre mult despre sustenabilitate, care în cazul morilor nu este doar un slogan, ele chiar sunt un exemplu de folosință a energiei naturale. Se fac eforturi mari pentru salvarea de mori deteriorate și readucerea lor în circuitul public. Urmează o săptămână încărcată în care vom călători prin Portugalia de la nord la sud, pentru a vizita mori dintre cele mai diferite: de vânt, de apă, submersibile sau mareice, care macină, taie lemn, presează măsline, decortichează orez. Exemple de bune practici și o cultură uriașă a morii și, evident, avem multe de învățat de aici!“, a precizat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.
JCS-Nicoleta Moraru