CARAȘ-SEVERIN – Adrian Ioan Dorobanț, din Caransebeș, a fost instalat în funcție la Reșița, vineri, chiar de către președintele ANPM, sosit de la București!
La evenimentul de instalare în funcție a noului director al Agenției Județene pentru Protecția Mediului, Adrian Ioan Dorobanţ (foto, dr.), desfășurat în prezența președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu-Alexandru Păştinaru (foto, centru), a participat și prefectul județului, Ioan Dragomir, „subliniind astfel importanța colaborării dintre instituții în vederea protejării și îmbunătățirii mediului înconjurător în județul nostru“, informează Instituția Prefectului, pe pagina ei de socializare. „Prefectul judeţului a pus în vederea noii conduceri principalele probleme de mediu care se înregistrează în Caraş-Severin, profitând şi de prezenţa preşedintelui ANPM, în vederea identificării unor soluţii de remediere. Printre acestea se numără: situaţia perimetrelor miniere Ciudanoviţa şi Lişava, poluarea accidentală generată de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Lupac, halda de steril a Moldomin – Moldova Nouă şi poluarea atmosferei în municipiul Reşiţa de către societatea TMK.“, se arată în mesajul Prefecturii.
Lăsând la o parte faptul că o societate cu numele TMK nu mai există în Reșița din ianuarie 2023, indicarea problemei poluării atmosferei din Reșița surprinde, cel puțin, în condițiile în care marile canale mass-media centrale declarau Reșița, în urmă cu o săptămână, capitala de județ cu cel mai bun aer în țară. E adevărat, scorul pare să fi fost calculat pe baza datelor oferite de rețeaua națională de monitorizare a aerului care, după cum și JCS a semnalat de mai multe ori, nu prea funcționează, având multe dintre analizoare defecte.
De bine, de rău, stația CS-1 din Reșița mai funcționează, ultima informare disponibilă menționând un indice moderat de ozon (O3) în data de 4 septembrie. Stația EM-2 de pe Semenic are toate analizoarele defecte, nu se precizează de când, în timp ce stația CS-4 de la Buchin este oprită din 5 martie 2024, iar stația CS-2 de la Oțelu Roșu este oprită din 22 noiembrie 2023. Stația CS-3 de la Moldova Nouă e oprită din 5 octombrie 2022, în timp ce CS-5 din aceeași localitate a împlinit deja 2 ani de când a fost oprită în 13 iulie! Evident, în context aceste lucruri nu sunt imputabile Prefecturii, APM-CS sau ANPM, întrucât stațiile sunt ale Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.
Adrian Ioan Dorobanț este al treilea director-executiv al APM-CS numit în funcție în acest an, după ce Albert Petru Seres a preluat scurt ștafeta de la Mihai Cepeha (în ianuarie) și a fost înlocuit la rândul său cu Florina Doina Tănasie (din februarie). Despre parcursul profesional al lui Dorobanț nu am putut afla nimic de pe site-ul APM-CS (deși funcționează ceva mai bine decât stațiile de monitorizare), la un moment dat fiind angajat APIA Caraș-Severin. În schimb, acesta se prezenta astfel în 2020, înainte de alegerile locale, pe pagina sa de Facebook: „Numele meu este Dorobanţ Adrian-Ioan, am 53 de ani, sunt căsătorit şi am doi copii minunaţi. Am primit cu deosebită onoare propunerea de a candida pentru funcţia de consilier local din partea PRO România. Sunt militar de carieră, economist de profesie. Mi-am început şi desăvârşit cariera profesională în Caransebeş, de mai bine de 30 de ani. Am reuşit să devin un foarte bun profesionist şi sunt totodată un familist convins. Pe parcursul carierei mele am îndeplinit funcții pornind de la baza carierei până la cea de manager. Știu ce înseamnă munca și integritatea, am luptat mereu să ofer oamenilor de lângă mine încredere și respect, iar asta m-a ajutat să progresez în viaţă.“
Dacă în alegerile din 2020 n-a reușit să intre în CL Caransebeș pe lista PRO România, în acest an n-a reușit nici pe lista PSD, de pe locul 11, în condițiile în care formațiunea a obținut doar 6 mandate.
JCS-Walter Fleck