CARAȘ-SEVERIN – Patru oferte au fost depuse pentru obținerea contractului de modernizare a liniei de alimentare cu energie electrică a satului din vârf de munte!
An de an, frumoasa localitate montană Gărâna este invadată, cu prilejul tradiționalului festival de jazz, de un public de o anume factură (spectator) și, odată la patru ani de un altul (elector), cu prilejul alegerilor locale. Și unii și alții au dus faima Gărânei departe, celor două subiecte adăugându-li-se problema calității alimentării cu apă, dar, mai ales, cea a alimentării cu energie electrică. Aceasta din urmă, teoretic cel puțin, va fi istorie atât pentru flotanții veniți la munte pentru alegerile locale din 2028, pentru iubitorii jazzului cât, mai ales, pentru puținii rezidenți permanenți.
Deocamdată, până de Crăciun, Rețele Electrice Muntenia SA va cântări și evalua cele 4 oferte primite pentru contractul estimat al 44,3 mil. lei, ce vizează modernizarea rețelei din zonă. Una singură a fost depusă de un operator mare, Electroprecizia (Brașov), celelalte provenind de la trei asocieri de firme medii și mici conduse de Instal ITTU (Cluj), Chris Sketch Art și, respectiv, Electroechipament Industrial (ambele din Reșița). Licitația lansată în iunie vizează achiziția lucrărilor de proiectare și execuție a proiectului denumit „Creșterea siguranței în alimentare a consumatorilor din zona de agrement Trei Ape prin buclare LEA 20 kV Văliug, din statia Mociur, cu LEA 20 kV Slatina Timiș, din stația Balta Sărată – județul Caraș-Severin“.
Se dorește reconfigurarea reţelei de 20 kV prin realizarea a două bucle: prima între linia electrică aeriană (LEA) 20 kV Slatina Timiş şi LEA Brebu Nou – Gărâna şi a doua între LEA 20 kV Văliug şi LEA Brebu Nou – Gărâna. De asemenea, urmează ca LEA Brebu Nou – Gărâna, lungă de 12,2 km și pe care sunt înseriate 11 posturi de transformare ce deservesc un număr total de 622 clienţi de joasă tensiune, să fie trecută la 20 kV. Printre altele, lucrarea presupune şi îndepărtarea unei linii aeriene de 7,8 km şi a celor 112 de stâlpi aferenţi, precum şi pozarea a circa 38 km de cablu subteran pentru operaţionalizarea noii linii şi a celor două bucle. De asemenea, având în vedere vechimea de peste 40 de ani, performanţele modeste şi gradul de uzură tehnică şi morală ridicată, toate echipamentele adiacente urmează a fi și ele înlocuite.
Lucrările, finanțate din fonduri UE, ar urma să fie executate pe parcursul a 36 de luni pe teritoriul UAT Slatina Timiș, Brebu Nou, Văliug, Bucoșnița și Teregova.
JCS-Walter Fleck