Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – … Poliția de Frontieră a scos la licitație mentenanța unor echipamente și sisteme de supraveghere de la Dunăre!

Serviciile de mentenanţă preventivă și corectivă pe care Inspectoratul General al Poliției de Frontieră intenționează să le achiziționeze pentru o perioadă de 24 de luni vizează echipamentele IT&C și subsistemul radar de tip EL/M 2105 din cadrul Sistemului Complex de Observare la Dunăre în judeţul Caraş-Severin (SCOD). Termenul de depunere a ofertelor pentru cele două loturi cu o valoare totală estimată de 1,264 – 5,050 milioane lei este 16 septembrie, potrivit anunțului publicat vineri pe SEAP.

În cazul echipamentelor IT&C (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor), serviciile de mentenanță corectivă vizează un număr de 19 tipuri de servicii, iar cel al subsistemului radar un număr de 8 tipuri de servicii.

Anterior, în cursul lunii mai, IGPF a lansat o altă licitație, vizând serviciile de mentenanță corectivă a echipamentelor din compunerea sistemelor optoelectronice de supraveghere ale SCOD. Procedura este în desfășurare, evaluarea ofertelor având ca termen limită data de 25 decembrie 2024. Achiziția celor trei loturi de servicii este finanțată cu 7,33 milioane lei din fonduri ale Uniunii Europene, prin Programul Național 2021-2027 Managementul Frontierelor și Vize.

Potrivit IGPF, scopul proiectului constă în menținerea în stare de funcționare 24/7 a sistemului SCOD, care să permită realizarea unui nivel ridicat de supraveghere și control la frontierele externe ale Uniunii Europene. În detaliu, se urmărește: sporirea capabilităților de control, îmbunătățirea securității frontierei prin creșterea capacității de supraveghere și intervenție în cazul infracțiunilor legate de regimul frontierei de stat (trecerile frauduloase, traficul de migranți, actele de contrabandă) și în situațiile care implică salvarea persoanelor aflate în dificultate, asigurarea securității de-a lungul fluviului Dunărea, precum și garantarea desfășurării cu ușurință a fluxurilor de călătorie.

JCS-Walter Fleck