CARAȘ-SEVERIN – Aceasta, odată cu achiziționarea întregului portofoliu de generare a energiei regenerabile operat de Grupul Evryo (fostul CEZ)!
Sistemul de energie hidro operat de TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului Evryo, include patru centrale hidroelectrice (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și facilitățile lor hidro asociate, care au ajuns la o capacitate instalată totală de aproximativ 22 MW, în urma amplului proces de reabilitare încheiat în 2013. „Aceeași orientare spre inovație a guvernat operațiunile în activele hidro astfel încât, la începutul anului 2024, a fost pusă în funcțiune prima Centrală Fotovoltaică Plutitoare din țară pe lacul Grebla. Capacitatea instalată a sistemului este de 1.000 kW și are ca scop principal reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și compensarea parțială a consumului intern din cadrul facilității hidro.“, se arată într-un comunicat al Grupului Evryo, în care anunță încheierea acordului de achiziție încheiat cu grupul grec Public Power Corporation (PPC).
Fostul sistem al Combinatului Siderurgic Reșița a trecut în proprietatea TMK în 2004, apoi în cea a CEZ în 2010, pentru a fi achiziționat în 2021 de Grupul Evryo, fondurile de investiții administrate de Macquarie Asset Management din Australia. Portofoliul care cuprinde 629 MW de energie regenerabilă în exploatare și aproximativ 145 MW de active în curs de dezvoltare include, alături de sistemul hidro din Banatul Montan, și Parcul Eolian Evryo din Dobrogea, operat de companiile Tomis Team, MW Invest și Ovidiu Development.
Acordul încheiat de PPC cu Evryo are o valoare totală a întreprinderii evaluată la aproximativ 700 de milioane de euro. Achiziția consolidează și mai mult strategia de creștere a grupului PPC în România și în Europa de Sud-Est, prin adăugarea unui portofoliu operațional semnificativ de energie regenerabilă, care include 600 MW de energie eoliană terestră, 22 MW de energie hidro, 6 MW de BESS (Battery Energy Storage Systems-Sisteme de stocare a energiei cu baterii), 1 MW de capacitate instalată de energie fotovoltaică solară și aproximativ 145 MW de active în conducte. La încheierea acordului, portofoliul de surse regenerabile de energie al PPC în exploatare în România se va dubla, iar totalul surselor regenerabile de energie ale grupului PPC în exploatare va ajunge la 5,3GW. Este de așteptat ca tranzacția, supusă aprobărilor standard de reglementare, să se încheie financiar până la sfârșitul anului 2024.
JCS-Walter Fleck