REŞIŢA – Un exemplar dintre cele două tipuri de cercei descoperiți în zona localităţii Cuptoare, comuna Cornea, a fost ales obiectul lunii august la muzeul reşiţean!
Dintre numeroasele exponate deosebit de valoroase ce alcătuiesc patrimoniul Muzeului Banatului Montan, specialiştii au propus ca obiectul lunii august să fie cercelul de tip cuman descoperit în zona Cuptoare. Alături de alte piese, cerceii de tip cuman și cei de tip Tokay descoperiţi la Cuptoare ar putea aparţine secolului al XIII-lea, susţin specialiştii muzeului.
„Cerceii de tip Tokay, de la Cuptoare, au fost găsiți într-un anume context arheologic, alături de o pereche de cercei numiți cercei de tip cuman. Perechea de cercei de tip cuman, doar unul expus, au veriga torsadată, pe ea fiind fixate trei elemente decorative, două sub formă globulară și montura centrală sub forma a două calote semisferice, decorată cu conuri în relief și aplicații din granulații din argint, dispuse într-un model triunghiular. Cele trei elemente ornamentale sunt fixate cu fir filigranat. Cerceii de tip cuman au analogii tipologice și decorative cu piesele de la Voinești și Cernăuți, din spațiul Bucovinei, cât și cu un cercel de la Braničevo și Prilep. Podoabele de la Voinești și din spațiile învecinate, poloneze și ucrainene, sunt plasate în intervalul secolelor XII-XIII. Piesele de la Cuptoare, cerceii de tip cuman și cei de tip Tokay, par să aparțină deopotrivă veacului al XIII-lea, fără a avea însă un argument ferm, numismatic spre exemplu, în această privință.“, au precizat specialiştii muzeului reşiţean.
Sunt însă și specialiști care consideră că piesa aleasă ca obiectul lunii la muzeul reșițean nu ar fi din perioada amintită. Unul dintre aceștia este Silviu Oța, de la Muzeul Național de Istorie a României din București, care a punctat: „Piesa nu este de tip cuman. Cercei decorați pe montura centrală cu conuri sau piramide sunt mai timpurii, de dinaintea venirii cumanilor aici. Sunt o multitudine de variante, inclusiv pe coasta Dalmată, fiind datați mult mai timpuriu. Cerceii nu sunt nici de tip Tokay. Cercelul este cunoscut sub denumirea de cercel cu trei sfere sau pandantive inegale pe verigă. Astfel de piese se datează în ultima treime a secolului al XIII-lea și în cel de-al XIV-lea. Pe alocuri, în sud-estul Europei, a mai fost utilizat și în secolul al XV-lea. Veriga este tipică aceleiași perioade.“
JCS-Nicoleta Moraru