Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ne lămurește șeful Serviciului Poliției Rutiere, subcomisarul Stelian Cornea, care ne-a prezentat noul context legislativ!

„În ultima perioadă s-au produs modificări substanțiale ale legislației rutiere, spune oficialul. Acestea au fost aduse prin 3 acte normative – respectiv prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 84, publicată în Monitorul Oficial din data de 29 iunie a.c., prin OUG 97, publicată în MO din data de 15 iulie a.c., și prin Hotărârea de Guvern nr. 877, publicată în data de 19 iulie a.c. Cele mai importante modificări au fost aduse cu privire la reținerea sau retragerea permisului de conducere conducătorilor auto pentru constatarea unor situații în care, în urma testării cu aparatul DrugTest, s-a constatat o valoare pozitivă, sau pentru situațiile în care aceștia au refuzat sau nu au putut să se supună testării cu mijloc tehnic certificat, în vederea stabilirii concentrației de alcool în aerul expirat, sau a substanțelor psihoactive în organism. Conform OUG 97, a fost reglementat acel termen de 72 de ore. Oarecum o obligație pentru instituțiile medico-legale de a efectua analiza mostrelor biologice recoltate de la persoanele implicate în evenimente rutiere sau în legătură cu traficul rutier, în termen de 72 de ore de la finalizarea procedurii de recoltare. În cazul în care aceste instituții medico-legale în cele 72 de ore, ne comunică un rezultat negativ sau expiră cele 72 de ore fără să ne comunice un rezultat, permisul de conducere reținut sau retras se va restitui conducătorului auto.“

Cu titlu exemplificativ, într-una din zilele săptămânii trecute, „la nivelul județului am înregistrat 10 astfel de cazuri, în 8 dintre acestea, rezultatul primit de la Institutul Medico-Legal Timișoara a indicat prezența în organism a substanțelor psihoactive, într-un caz – este în așteptare și în celălalt caz rezultatul a venit negativ. Rezultatele au venit chiar în 48 de ore.“, ne-a asigurat șeful de la Rutieră. Situația relevă o îmbunătățire semnificativă, mai ales că, în cazul psihoactivelor, rezultatele se lăsau așteptate cu lunile.

„În momentul în care primim aceste rezultate, noi ca Serviciu Rutier, informăm conducătorul auto printr-un SMS la număr de telefon indicat de acesta sau la adresa de email, printr-un mesaj text, spune Stelian Cornea. Iar în cazul în care conducătorul auto nu a indicat un astfel de număr de telefon sau adresă de email, se comunică în maximum 12 ore la domiciliu, prin servicii de curierat. În cazul în care rezultatul vine pozitiv de la instituția medico-legală după cele 72 de ore, adică după ce i-a fost restituit conducătorului auto permisul de conducere conducătorului auto, în termen de 8 ore notificăm structura de poliție pe raza căreia domiciliază, în vederea ridicării permisului de conducere și a informării cu privire la suspendarea dreptului de a conduce.“

Există însă și situații în care testarea conducătorilor auto este obligatorie. Șeful de la Rutieră detaliază: „De importanță este și faptul că, potrivit OUG 84, sunt reglementate niște obligații pentru polițiștii rutieri care procedează la oprirea unor autovehicule, respectiv în cazul în care observă în interiorul vehiculului recipiente care pot conține alcool sau alte recipiente care au urme de consum sau dacă observă substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, sunt obligați să procedeze la testarea acelui conducător auto. De asemenea, testarea conducătorului auto este obligatorie și în situația în care în ultimii 3 ani acesta a săvârșit în mod repetat, adică mai mult de o dată, contravenția de a conduce un autovehicul sub influența alcoolului sau dacă a fost condamnat pentru infracțiunile de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, sau pentru infracțiunea de refuz de recoltare, precum și pentru cea de părăsire a locului accidentului.“

Trebuie subliniat faptul că analizele se plătesc de către cei de la Rutieră, pe bază de adrese. Există însă o situație în care conducătorul auto testat este obligat să scoată din buzunar banii de testare: „Singura situație în care persoana plătește contravaloarea analizei mostrelor biologice recoltate este atunci când are o valoare la aparatul etilotest sub 0,40 și solicită prelevarea de probe biologice, nefiind de acord cu această valoare.“, a explicat subcomisarul Cornea. Un asemenea test costă undeva la 280 de lei și poate fi cerut de către cei în cazul cărora etilotestul indică un rezultat încadrat ca și contravenție. În cazul în care este depășit pragul de dosar penal, de 0.40, testarea este obligatorie și se suportă de sistem.

Dacă alcoolemia este mai mică de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferul poate cere retestarea după 15 minute, dar nu mai târziu de 20 de minute de la primul test. Valoarea juridică o va avea rezultatul cel mai mic, favorabil conducătorului auto.

„Pentru consumul de substanțe psihoactive, în cazul în care rezultatul analizelor toxicologice relevă prezența în organism, se întocmește un dosar penal, care va fi trimis la instanță, spre judecare. În cazul în care instanța condamnă acel conducător auto, i se anulează permisul de conducere. În cazul în care nu îl condamnă, ci stabilește altă măsură, suspendarea dreptului de a conduce este pentru 180 de zile.“, a mai spus Cornea.

JCS-A.M.