CARAȘ-SEVERIN – Sunt câteva întrebări la care s-a răspuns în ședința Comisiei de Dialog Social a județului, de la Prefectură!
Evaziunea fiscală reprezintă sustragerea contribuabilului (persoană fizică sau juridică), prin orice mijloace, în întregime sau în parte, de la plata impozitelor și taxelor datorate la buget. Se realizează fie prin raportarea unor cheltuieli nereale, fie prin declararea unor venituri mai mici, în vederea calculării unor impozite mai mici. „În vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, cu accent pe prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, Administrația Județeană a Finanțelor Publice, prin structurile de control fiscal, a desfășurat în semestrul I 2024, în principal, două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea cu contribuabilul la distanță: emiterea Notificării de conformare și efectuarea de acțiuni de verificare documentară.“, a explicat celor prezenți șeful AJPF, Doru Cozma.
Astfel, în perioada ianuarie-iunie, după analizarea informațiilor extrase din baza de date ANAF și urmare a identificării riscului fiscal, au fost emise 80 de notificări de conformare către persoane fizice și juridice. „Dintre acestea, pentru 77 s-a împlinit la 30 iunie termenul de 30 de zile în care aveau posibilitatea de a se conforma. 29 de contribuabili au clarificat riscul fiscal prin depunerea de declarații fiscale sau informări/documente, iar 48 nu s-au conformat, fiind cuprinși în programul de activitate în vederea efectuării acțiunilor de control fiscal. Pentru 3 contribuabili, termenul de conformare se împlinește în luna iulie.“, a adăugat Cozma.
În cursul semestrului I, inspectorii AJFP au efectuat 478 de acțiuni de control fiscal, al căror rezultat a fost atragerea la bugetul general consolidat de obligații fiscale suplimentare în valoare totală de 5,09 milioane lei, aplicarea de amenzi contravenționale de 3.000 lei, diminuarea pierderii fiscale cu suma de 311.770 lei și instituirea de măsuri asiguratorii în sumă de 706.650 lei. Ponderea cea mai mare în totalul sumelor stabilite suplimentar o reprezintă taxa pe valoarea adăugată, respectiv 57,2%, urmată de impozitul pe dividende, cu 15,21%, și de impozitul pe profit, cu 14,57%.
JCS-Walter Fleck