CARAȘ-SEVERIN – Exasperat de praf, pulberi și particule în suspensie, generalul (r) Cocoșilă se oferă să găzduiască două-trei zile laboratorul Agenției pentru Protecția Mediului!
Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice (CCDCPPV) este un organism care se reunește lunar și în cadrul căruia sunt analizate diverse probleme cu caracter socio-economic care privesc persoanele vârstnice. Din acest comitet fac parte reprezentanții Instituției Prefectului și ai unor direcții și servicii publice cum ar fi AJPIS, DSP, CJAS, CJP, precum și ai organizațiilor de pensionari și persoane vârstnice. În cadrul ședințelor, prin rotație, autoritățile prezintă informări și bilanțuri pe teme considerate de interes, răspunzând mai mult sau mai puțin satisfăcător întrebărilor care le sunt adresate.
Cel mai activ membru este, de departe, președintele Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Caraș-Severin, Vasile Cocoșilă, care supune cu regularitate atenției comitetului diverse subiecte teoretice sau probleme practice, care îi preocupă sau cu care se confruntă cei pe care îi reprezintă. Întrucât marți a fost rândul Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu să-și prezinte informările privind activitatea din semestrul I, șefii acestora au fost cei chestionați, pentru început, în legătură cu procedura care trebuie îndeplinită pentru a deplasa noul autolaborator al APM într-un loc în care există suspiciunea rezonabilă că s-ar polua atmosfera. „Se poate face o sesizare în scris, la sediul instituției, se poate pe site, prin e-mail sau telefonic.“, a explicat comisarul șef al GM, Remus Blujdea, cu precizarea că APM e cea care poate determina dacă este vorba despre o poluare sau nu.
Motivul interogării l-a reprezentat însă o mai veche nemulțumire a locuitorilor din vecinătatea Pompierilor Militari pe care și-a însușit-o, locuind în zonă, referitoare la o fabrică de mobilă „care este italiană și produce scări interioare din lemn, fag, și produce un praf foarte fin“. Potrivit șefului Gărzii, o mai veche sesizare de acum cinci ani, tot verbală, nu s-a confirmat, iar în urma controalelor ulterioare nu s-au constatat depășiri ale parametrilor. „Am înțeles că acum au stație mobilă! O deplasează două-trei zile într-un spațiu protejat. Răspund eu! O pune la mine în curte dacă vrea, așa! Să vină să verifice care este calitatea aerului și ce e cu praful care se depune acolo! E simplu de tot!“, a insistat Cocoșilă.
În final, subprefectul Cristian Gâfu a propus celor de la Mediu să considere întreaga discuție drept o sesizare și, pentru a lămuri problema, să pregătească pentru ședința din luna august un raport detaliat. Pe care, ținând cont că privește un interes general și nu unul particular, îl așteptăm cu deosebit interes.
JCS-Walter Fleck