REŞIŢA – Speologia înseamnă învăţare, înţelegerea mediului carstic şi acţiune planificată cu obiective cuantificabile. Asta fac ei, speologii reşiţeni din „Exploratorii“, în „Subteranul Reşiţei“!
Proiectul „Subteranul Reşiţei“, demarat recent de Asociaţia Speologică „Exploratorii“, continuă. Până acum au fost inventariate şi explorate peste 25 de galerii de mină şi lucrări miniere, spun reprezentanţii asociaţiei.
„Am analizat hărțile topografice după finalizarea activității de teren pentru identificarea noilor galerii de mină și a lucrărilor miniere istorice. Localizăm GPS toate intrările galeriilor de mină, puțuri, halde, prăbușiri ale lucrărilor miniere realizate în trecut. Colegul nostru Cristi Garoiu notează toate detaliile tehnice pentru realizarea bazei de date și hărții GIS a galeriilor artificiale din UAT Reșița. Am identificat o galerie de mină în plan înclinat, cu intrarea parțial prăbușită (ca majoritatea lucrărilor miniere subterane). Adâncimea este de -18 m și continuă. Este situată în apropierea cartierului Doman, în partea superioară a dealului, o zonă împădurită, cu multe trasee turistice și de bicicletă, realizate de cei de la Bike Attack Reşiţa. Pe teren, între Reşiţa şi Doman, căutând indicii împreună cu cei de la Euroland Banat Association, am identificat numeroase lucrări miniere vechi ce fac parte din istoria comunității noastre.“, au precizat cei de la „Exploratorii“.
Proiectul implementat de Asociaţia Speologică „Exploratorii“ Reşiţa este finanţat de Fundaţia Comunitară Banatul Montan prin AlerGând la pădure.
JCS-Nicoleta Moraru