Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor reamintește proprietarilor și deținătorilor de animale că au obligația de asigura protecția și bunăstarea acestora!

Având în vedere condițiile meteorologice care prevăd pentru perioada următoare temperaturi ridicate, DSVSA a republicat pe site-ul instituției „Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare“. Acestea se adresează atât fermierilor și proprietarilor de animale în general, cât și administrațiilor locale, transportatorilor și organizatorilor de târguri. Esențială este asigurarea unui adăpost corespunzător care să poată oferi animalelor protecție față de acțiunea directă a razelor solare, cât și asigurarea unor cantități suficiente, din punct de vedere calitativ și cantitativ, de apă și hrană.

Având în vedere că pe timp de caniculă cel mai mare risc pentru animale este lipsa apei care duce la deshidratare, la suferință și chiar moarte, cantitățile de apă recomandate a fi asigurate sunt de: 0,5 litri/exemplar/zi la păsările de curte, 6 litri la ovine, 4-11,5 litri la porcine, 20-45 litri la cai, 38 litri la bovine și 38-52 litri la vacile de lapte. Aceste cantități diferă în funcție de talie, rasă, vârstă și stare fiziologică, dar și de temperatura și umiditatea mediului ambiant.

Dacă asigurarea acestor condiții poate fi realizată și verificată mai ușor în cazul adăposturilor statice, nu același lucru se întâmplă în cazul transportului de animale. Pe lângă asigurarea permanentă a necesarului de apă, în cazul călătoriilor ce depășesc opt ore, sistemele de ventilație ale vehiculului trebuie să mențină o temperatură de confort termic, astfel încât aceasta să se situeze între 5° şi 30°C, pe toată durata transportului. Pe de altă parte, în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12 – 18, dacă temperatura la umbră, depășește 25ºC.

JCS-Walter Fleck