Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Valul de căldură care se resimte deja în județ va persista, maximele zilei de mâine urmând a se situa, în general, între 33 și 37 de grade!

Avertizarea cod portocaliu de caniculă emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru miercuri, 19 iunie, vizează Banatul, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei și Capitala, precum și sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei. Aici, pe lângă temperaturile deosebit de ridicate pentru această dată și disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Această avertizare îi succede uneia de cod galben, valabilă astăzi, și unei nopți cu previzibile accente tropicale, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Deși autoritățile au luat măsurile preventive ce le revin, fiecare cetățean poate urma câteva recomandări minimale, pentru a evita eventualele neplăceri, după cum a precizat, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de astăzi, prim adjunctul inspectorului șef al ISU, colonel George Cozariuc. „Deplasările se recomandă a fi făcute în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul. Sunt de evitat aglomerația, expunerea la soare și efortul fizic intens între ore 11-18. Se recomandă purtarea de haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare. Trebuie asigurată hidratarea corespunzătoare, cu băuturi nu prea reci – apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduțe – și evitat consumul de băuturi ce conțin cofeină sau zahăr în cantități mari și, mai ales, alcool.“, a precizat acesta.

Totodată, se recomandă menținerea legăturii cu persoanele în vârstă, rude sau vecini, pentru a le putea oferi asistență în caz de nevoie. Nu în ultimul rând trebuie manifestată o grijă deosebită față de copii și animale de companie, atât în sensul asigurării unei hidratări corespunzătoare, cât și al evitării expunerii lor la soare sau lăsării lor, chiar și pentru perioade scurte, în autoturisme. „În ceea ce privește persoanele în activitate, acestora li se recomandă reducerea intensității și ritmului activității fizice, alternarea efortul dinamic cu cel static, a perioadei de lucru cu cea de repaus, în locuri umbrite sau ventilate corespunzător.“, a adăugat Cozariuc.

La rândul său, prefectul Ioan Dragomir a precizat că instituțiile au fost avertizate în legătură cu această situație, pentru a asigura personalului necesarul de apă, funcționarea aparatelor de aer condiționat sau, după caz, reducerea programului de lucru. „Referitor la acele corturi, de adăpostire și hidratare, ele se instalează dacă sunt mai multe zile de caniculă, iar avertizarea e pentru o singură zi. Dar, dacă perioada se va prelungi, Direcția de Sănătate Publică este pregătită pentru a le instala în timp util.“, a adăugat prefectul Dragomir.

JCS-Walter Fleck