Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Europarlamentarele și localele au mobilizat 625 de polițiști, 205 jandarmi, 194 de polițiști de frontieră și 187 de pompieri cărășeni, pentru menținerea ordinii și siguranței publice și asigurarea protecției secțiilor de vot!

Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Caraș-Severin sunt pregătite pentru asigurarea unui climat de liniște și siguranță publică, pe întreaga durată a desfășurării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, după cum ne asigură Centrul de Comunicare Județean Caraș-Severin.

Măsurile luate urmăresc buna derulare a procesului electoral, efectivele din teren fiind pregătite să intervină prompt, conform competențelor legale, atât pentru a preveni orice abatere de la normele legale în vigoare, cât și pentru a soluționa cu celeritate eventualele sesizări ale cetățenilor.

„Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale. Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane. De asemenea, se va organiza o acțiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane. Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.“, se arată într-un comunicat remis redacției.

Din document reținem că „aveți dreptul la vot dacă aveți 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă. Puteți vota, duminică, între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59. Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracțiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale. (…) Se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot. Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!“

JCS-A.M.