Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Scrutinul de astăzi, 9 iunie, vizează alegerea membrilor din România în Parlamentul European şi pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale!

La ora 07:00 s-au deschis cele 364 de secții de votare din cele 77 unități administrativ- teritoriale ale județului. Potrivit ultimelor date comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă în 16 mai, sunt așteptați astăzi să-și exprime opțiunea 254.304 de alegători înscriși pe listele permanente, inclusiv cei care împlinesc astăzi 18 ani. Acestora li se mai adaugă 445 de alegători trecuți în 21 mai pe listele complementare de către Inspectoratul General pentru Emigrări, și un număr necunoscut de flotanți. Potrivit legii, la alegerile locale, cetățenii pot vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului, însă numărul celor aflați în această situație nu a fost făcut public de nicio autoritate.

În ceea ce privește alegerea viitorilor 33 de europarlamentari români, alegătorii au de pus ștampila pe una dintre cele 15 liste ale formațiunilor politice/alianțelor electorale, sau pe unul dintre cei 7 candidați independenți. În cursa pentru cele 825 de funcții din administrația locală și județeană au intrat nu mai puțin de 5.086 de candidați din Caraș-Severin. Pentru funcția de președinte al CJ au fost admise 5 candidaturi, iar pentru alegerea consilierilor județeni listele a 5 formațiuni politice/alianțe electorale, cuprinzând numele a 217 candidați. Pentru funcția de primar, locuitorii celor 77 de localități vor avea de ales între 268 de candidați, dintre care 256 propuși de 18 formațiuni/alianțe și 12 independenți, iar pentru alegerea consilierilor locali între listele a 24 de formațiuni/alianțe, cuprinzând numele a 4.596 candidați, între care 19 independenți.

Ajunși la secţia de votare, alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei o ștampilă și un set de 5 buletine de vot: pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, pentru alegerea Consiliului Judeţean, pentru alegerea primarului localităţii și pentru alegerea Consiliului Local. Potrivit instrucțiunilor Autorității Electorale Permanente, alegătorii își pot exercita dreptul de vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele, iar în funcție de această opțiune vor primi buletinele de vot corespunzătoare și vor semna pe una sau două liste electorale separate.

Trebuie reținut că ștampila de vot va trebui aplicată pe un singur patrulater de pe buletinul de vot, în așa fel încât opțiunea alegătorului să fie clară. Buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila sau pe care aceasta a fost aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora va fi declarat nul.

După exercitarea votului, alegătorii vor ieși din cabină, vor împături buletinele de vot cu ștampila secției de votare în exterior, vor introduce fiecare dintre buletine în urna inscripționată corespunzător, vor preda ștampila primită și vor părăsi secția de votare.

Votarea se va încheia la ora 22:00. În mod excepțional, după această oră, alegătorii aflați la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului, pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până la ora 23.59.

JCS-Walter Fleck