CARAȘ-SEVERIN – Niciunul din cei 515 cărășeni interesați să se angajeze n-au reușit să încheie pe loc un contract de muncă pentru cele 451 de posturi vacante. 65 dintre aceștia mai au o șansă, fiind chemați la interviu!
Cel mai important eveniment ocupațional al anului, bursa generală a locurilor de muncă, a fost organizat și anul acesta la Reșița și Caransebeș, vineri, 17 mai. Și a atras nu mai puțin de 57 de firme cu 451 de locuri de muncă disponibile, dar și cărășeni interesați de o angajare. Am regăsit de la tineri proaspeți absolvenți, care s-au lovit de lipsa de experiență, până la persoane care n-au reușit angajarea din cauza vârstei înaintate. Am reîntâlnit și șomeri pe care i-am văzut la burse și anii trecuți, căutând de lucru în domenii în care nu prea sunt posturi. O speranță a fost pentru o asistentă în stomatologie, fiind deschisă la Reșița o nouă clinică. Din păcate, însă, societatea căuta doar medic stomatolog… Alt tânăr, recent ieșit din băncile liceului, își dorea un post de operator introducere, validare și prelucrare date, care însă nu s-a regăsit pe lista posturilor vacante. Ce salarii și-ar dori cei în căutarea unui loc de muncă? Nimeni nu visează la venituri exagerate, ci la unele pe măsura postului, într-un județ în care salariile, în majoritatea domeniilor, par lipite de minimul pe economie.
Ceva optimism am regăsit în tonul prefectului Ioan Dragomir, prezent la eveniment, care s-a arătat interesat de nevoile angajatorilor, constatând că „numărul agenților care au depuse cereri pentru angajări este mult mai mare decât anul trecut, cu vreo 30%. Toată lumea pleacă de la salariul minim și de aia este bine că Guvernul se tot gândește și majorează, ridică un pic nivelul salariului minim, indirect crescând veniturile și nivelul de trai al românilor. Mă bucur că am văzut o unitate nouă, mare, în Reșița, UCMRH (societatea înființată prin preluarea unor active ale UCMR de către Hidroelectrica), care este pentru prima dată la stand. Au și ei cereri multe, la fel ca și Artromul. Sper ca întâlnirea dintre cerere și ofertă, dintre angajatori și cei care doresc un loc de muncă, să plece cât mai mulți mulțumiți după încheierea bursei. Faptul că anul acesta este mai mare numărul de ofertanți, de firme care doresc angajări cred că semnifică o activitate economică mai bună în județul nostru, creșterea acesteia, implicit o sporire a cifrei de afaceri și a veniturilor din județul nostru.“
Mihaela Iovanovici, directorul executiv al instituției organizatoare, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, a precizat că pentru bursa generală au fost contactați 172 de angajatori, dintre care 124 de la Reșița și 48 de la Caransebeș, care au venit cu 329, respectiv 122 de locuri de muncă vacante „în cele mai variate domenii, predominând construcțiile, serviciile, confecțiile și Horeca. Persoanele cu studii superioare au avut la dispoziție locuri de muncă de inginer în diferite specializări, medic stomatolog, economist, manager de proiect și inspector ITP, iar persoanele fără calificare au avut la dispoziție locuri de muncă de muncitor necalificat, operator tratare și epurare apă uzată, femeie de serviciu, încărcător-descărcător, spălător vase și manipulant mărfuri.“
Monitorizarea realizată la finalul evenimentului arată că un număr de 515 persoane au completat și depus fișa oferită de organizatori, care dovedește participarea și ar putea folosi la găsirea unui loc de muncă apropiat pregătiri fiecăruia. Dintre aceștia, 247 au fost la Reșița, iar 268 la Caransebeș. Și chiar dacă nimeni n-a reușit să bată palma cu vreun angajator, pentru un contract de muncă, 65 dintre participanți – 37 de la Reșița și 28 de la Caransebeș – au fost programați pentru interviuri la sediile firmelor. Cu alte cuvinte, la Caransebeș, unde erau mai puține posturi disponibile, interesul pentru muncă a fost mai mare decât la Reșița, unde erau mai multe șanse de angajare.
Printre standuri, am putut regăsi și cele aparținând diferitelor structuri ale MAI și MAPN – ISU și CMJ –, care au oferit îndrumări celor interesați de o carieră în domeniu. Nu au lipsit nici reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul municipalității reșițene, care au căutat să găsească o șansă de angajare pentru beneficiarii de ajutor social. Și dacă au fost locuri de la economist, inginer și stomatolog, până la muncitor necalificat, femeie de serviciu și încărcător-descărcător, nu putem încheia decât cu proverbialul îndemn: „Hai la muncă să muncim, dă Doamne să nu găsim!“
JCS-A.M.