CARAŞ-SEVERIN – Pentru unii „pacienţi“ ai Ambulanţei Monumentelor, din păcate, nu se mai poate face nimic. În acest caz se află şi biserica catolică din Ersig, o construcţie din secolul XIX, care a fost recent demolată!
Dacă Biserica de lemn din satul Ersig, cea mai veche de acest fel din Caraş-Severin, a putut fi restaurată de curând cu fonduri europene nerambursabile prin ADR Vest, nu acelaşi lucru se poate spune despre biserica catolică. La acest „pacient“, Ambulanţa pentru Monumente Banat a ajuns prea târziu. Deşi încearcă din răsputeri să salveze cât mai multe clădiri de patrimoniu aflate în prag de colaps, Ambulanța pentru Monumente-Banat, proiectul implementat de Asociația Prin Banat în județele Caraş-Severin și Timiş, nu poate interveni în toate cazurile.
Ultimele veşti despre acest lăcaş de cult, care datează din secolul XIX, sunt însă triste. Biserica catolică din Ersig a ajuns moloz. Se pare că pentru unii e mult mai ieftin să demolezi decât să restaurezi, iar valoarea istorică nu contează câtuşi de puţin. Tot ce a rămas din acest lăcaş de cult au fost clopotele, care au fost coborâte de cei din comunitate, băncile şi crucea din faţa bisericii, neputând fi recuperate de cei de la Ambulanţă.
„De obicei în perioada asta venim cu vești bune, prin care anunțăm fericitele monumente care urmează a fi salvate prin intervenții de punere în siguranță. Însă trebuie să venim cu o veste tristă, prin care anunțăm pierderea unui alt edificiu cu valoare istorică: biserica catolică din Ersig. O construcție de la mijlocul secolului al XIX-lea, reprezentativă pentru o comunitate întreagă, dar care a căzut victimă intereselor unui investitor privat. Din păcate, cazul bisericii din Ersig nu este unul singular, iar multe monumente abandonate ajung să fie demolate din frică, nepăsare sau necunoaștere, deși aproape întotdeauna există soluții de consolidare și valorificare. Amintim de biserica din Ofsenița, care în urmă cu 5 ani era într-o stare mult mai gravă, iar astăzi este un centru cultural activ. Pentru Ersig este prea târziu, însă dacă cunoașteți alte cazuri similare, vă rugăm să ne anunțați, să căutăm împreună soluții de a le salva.“, au precizat reprezentanţii ONG-ului.
În fiecare an, în luna martie, Ambulanţa pentru Monumente Banat stabileşte calendarul intervenţiilor în cele două judeţe. În această vară, în Caraş-Severin, voluntarii vor restaura Podul Maria Theresa din comuna Grădinari, cunoscut și sub denumirea de „Podul turcului“.
JCS-Nicoleta Moraru