CARAȘ-SEVERIN – Disputa dintre cei doi oficiali pe tema programului guvernamental „Lapte, corn și fructe“ e câștigată de Nelu Popa, singurul primar din județ care și-a asumat organizarea și derularea programului!
Chiar dacă pentru unii programul guvernamental este deja defunct, în Caraș-Severin lucrurile nu stau așa, pentru că județul nu a renunțat la derularea programului!
În mediul online, deputatul Silviu-Hurduzeu a fost cel care a lansat pastila: „Este dezamăgitor faptul că actuala conducere liberală a județului a renunțat la programul «Lapte, corn și fructe». Eu cred că toți copiii din Caraș-Severin merită atenție și sprijin.“ Oficialul continuă cu ce-ar face dacă ar ajunge din nou președinte al Consiliului Județean, când va considera prioritară repornirea programului, întrerupt în vara anului trecut. „Sunt 17.000 de școlari și preșcolari care au primit produse alimentare cât timp se aflau la școală. Știu că, pentru mulți dintre cei care locuiesc în Reșița sau Caransebeș, acest program poate să nu pară necesar. Din păcate, sunt însă foarte mulți copii din mediul rural, din zone defavorizate sau din familii cu risc de excluziune socială care au neapărată nevoie de acest mic ajutor.“, a concluzionat deputatul social-democrat.
Evident, ceea ce nu se spune e că, anul trecut, a apărut un nou cadru legislativ vizavi de programul guvernamental, care l-a îngropat cam peste tot. Lucru care s-a întâmplat și în Caraș-Severin. Iar „conducerea liberală a județului“ s-a simțit acuzată pe nedrept. Romeo Dunca, președintele CJ, a reacționat: „Faptul că dl deputat Silviu Hurduzeu, fost președinte de CJ și pretendent la un nou mandat, minte atunci când afirmă că nu suntem interesați de derularea unui program național e foarte grav! Cu atât mai mult cu cât programul se adresează copiilor noștri. Interesul meu pentru binele copiilor se vede din informarea pe 3 pagini, dar și în adresele repetate, începând cu prima datată încă din august 2023 către UAT-urile din județ. Interesul PSD CS se vede prin răspunsul venit de la Lăpușnicel, abia după 5 luni. În rest, doar minciuna în penibila încercare de a fi folosită electoral!“
De fapt, administrația județeană a trimis adrese către toate primăriile din județ, așa cum cerea noul cadru legislativ. Demararea procedurilor la nivel de județ putea începe numai după ce toate autoritățile locale transmiteau hotărâri de asumare sau neasumare a programului guvernamental. Ce-au făcut aleșii din teritoriu? După prima adresă din 9 august 2023, județul a mai transmis una în 25 septembrie 2023. Iar pentru întârziații din Cornea, Domașnea, Lăpușnicel, Păltiniș, Ramna, Ticvaniu Mare și Turnu Ruieni a mai fost nevoie de o rugăminte transmisă în scris în 22 noiembrie 2023, cele 7 UAT-uri fiind singurele care n-au răspuns. Ultima hotărâre transmisă a venit de la Lăpușnicel, în 18 decembrie 2023.
„Toate UAT-urile din județ, mai puțin UAT Reșița, au transmis hotărâri privind neasumarea responsabilității organizării și derulării procedurilor de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru pentru achiziția produselor și a contractelor/acordurilor cadru de prestare a serviciilor pentru derularea măsurilor educative aferente Programului pentru școli al României.“, informează administrația județeană. Cu toate că situația ar fi dus la „decesul“ programului în județ, CJ Caraș-Severin nu a privat copiii de aceste beneficii: „Având în vedere cele menționate, precizăm faptul că actuala conducere a județului nu a întrerupt programul și nici nu a renunțat la derularea acestuia. Mai mult decât atât, Consiliul Județean Caraș-Severin își va asuma derularea programului pentru toate UAT-urile din județ, pentru tot ciclul financiar 2024-2029, singura UAT care și-a asumat derularea pe cont propriu fiind UAT Reșița.“
Trebuie spus că, din cauza „bunei conlucrări“ politice de la nivel de județ, bugetul consolidat al Caraș-Severinului pe anul acesta a fost adoptat în 4 martie, dată la care a fost inițiată și procedura necesară pentru ca merele, laptele UHT și cornurile sau biscuiții să ajungă în școli.
JCS-A.M.