JUPA – … va fi beneficiarul unor intervenții de primă necesitate, de conservare și de restaurare!
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș și Consiliul Județean, având ca partener Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, au obținut finanțarea proiectului „Intervenții de primă necesitate la poarta dinspre Coltul nord-estic și la o porțiune a zidului nord-estic din cadrul Castrului Roman de la Tibiscum, parte a dosarului UNESCO Limes – Frontierele Imperiului Roman”.
Ultimele intervenții generale de conservare primară, realizate în anii ‘90 după finalizarea cercetărilor arheologice, au avut loc în conformitate cu prescripțiile epocii, cu materiale nu tocmai compatibile cu materialele folosite în epoca antică. „Proiectul este deosebit de important, cu atât mai mult cu cât, într-o primă evaluare a fost respins de către finanțator, iar după contestație a fost admis, însă doar cu o jumătate din sumă, iar în final am fost declarați eligibili pentru întreaga sumă de 250.000 de lei din partea Institutului Național al Patrimoniului. Proiectul nu putea fi depus fără aportul Consiliului Județean, care contribuie și financiar cu o cotă parte de 25.000 de lei, al Direcției pentru Cultură și Primăriei Caransebeș, care ne-au sprijinit pentru eliberarea tuturor avizelor și autorizațiilor de care am avut nevoie în timp record. Poate cel mai implicat în acest demers a fost președintele CJ, Romeo Dunca, care a înțeles oportunitatea de dezvoltare a Castrului Roman, care poate deveni o atracție pe harta cultural turistică a Europei.“, a declarat managerul interimar al muzeului, Diana Țîrdea.
După semnarea contractului de finanțare, vor urma procedurile de achiziție și etapele de cercetare și intervenții de urgență – conservare a materialului de zidărie, în lunile iulie și august. În cadrul acestei etape se vor organiza și activități de tip șantier viu, în care grupuri de elevi, studenți sau alți cetățeni interesați vor putea învăța și ajuta la operațiunile de conservare sau la cele conexe acestora (îndepărtarea vegetației, sistematizări verticale minimale etc.).
JCS-Walter Fleck