CARAȘ-SEVERIN – Sunt precizările prefectului Ioan Dragomir referitoare la declarațiile primarului Reșiței, Ioan Popa!
Urmare a apelului intitulat „Nu mai mințiți reșițenii, nu mai mințiți cărășenii!“, adresat sâmbătă deputatului PSD, Silviu Hurduzeu, și prefectului Ioan Dragomir, acesta din urmă i-a răspuns primarului Ioan Popa printr-un comunicat, subliniind că „nimeni din PSD nu a minţit reşiţenii şi n-a minţit cărăşenii“.
Legat de cele 12 milioane de lei alocate Reșiței, despre care Hurduzeu a spus, în conferința de presă de vineri a organizației PSD, că au fost obținuți „la propunerea prefectului județului Caraș-Severin“, în urma inițierii unei Hotărâri de Guvern, Dragomir precizează că informația chiar este corectă, aducând argumente în sprijinul afirmației. Astfel, HG 61 a fost publicată în Monitorul Oficial în 31 ianuarie 2024, în nota de fundamentare precizându-se că „având în vedere veniturile proprii limitate ale UAT Municipiul Reşiţa, fiind din punct de vedere bugetar în imposibilitatea de a asigura buna funcţionare, este necesară alocarea unei sume de 15.055.000 lei, care cuprinde cofinanţări de proiecte europene şi naţionale aflate în derulare, asigurarea finanţării cheltuielilor neeligibile, cheltuieli curente, cheltuieli salariale, plăţi restante“.
Într-adevăr, Reșița se regăsește în Anexa HG 61, dar nu singură, ci la punctul 16 (în ordinea alfabetică a județelor), cu o sumă alocată de 12.495.000 lei, din totalul celor 856.929.000 lei împărțiți din Fondul de rezervă bugetară unui număr de 55 de UAT din toată țară. Potrivit prefectului, inițierea acestui proiect nu a reprezentat un caz singular, în noiembrie Prefectura solicitând alocarea a aproape 42 de milioane de lei necesare funcționării a 76 de primării și a Consiliului Județean, inițiativă concretizată prin HG 1183/2023 prin care Reșiței i-au fost alocate 2,8 milioane de lei. Un alt proiect de echilibrare a bugetelor locale a fost elaborat și în 2022, amintește Dragomir, când prin HG 1306 au fost alocate județului 16 milioane de lei, din care Reșiței 185.000, bani pe care primarul Reșiței i-ar fi refuzat considerând că sunt prea puțini față de cele 196 de milioane solicitate. „Alte 4,2 milioane de lei au fost ulterior alocate Reşiţei în acelaşi an, tot printr-un proiect de HG inițiat de Prefectură. Deloc de neglijat sunt şi banii pentru calamități… Iată cum Prefectura, acest «telefon» care nu dă bani, a fost în fiecare an, conform atribuțiilor pe care i le dă legislația, inițiatoarea de proiecte prin care primăriile au primit sumele necesare să le asigure funcționarea.“, a adăugat Dragomir.
Dacă trimiterile sunt clare în argumentația acestui subiect, în legătură cu situația actuală de la Arsenal SA explicațiile concrete lipsesc cu desăvârșire. În schimb, prefectul Ioan Dragomir reamintește că (despre reluarea activității) primarul Ioan Popa „vorbește încă din anii 2017-2018, când în declarațiile de la acea vreme dădea ca sigură preluarea societății de către o companie germană, anunța peste 600 de locuri de muncă la Reșița şi se declara convins că reșițenii care lucrează în Austria vor veni acasă pentru salarii de 1.000 de euro. După ce demersurile nu i s-au concretizat și n-a mai ajuns să se autoproclame salvatorul Arsenalului, a găsit de cuviință să paseze problema în grija altora, pe care acum îi arată cu degetul că nu sunt în stare să o rezolve!“
Formulare din care am putea înțelege că e mai grav să arăți cu degetul, decât să nu fii în stare să rezolvi problema primită-n grijă.
JCS-Walter Fleck