CARAŞ-SEVERIN – Morile de apă din Rudăria sunt subiectul unei cărți pe care Asociatia Acasă în Banat se pregătește să o lanseze la finele acestui an!
O adevărată monografie, cartea „Morile Rudăriei. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin“ va avea 250 pagini și un tiraj de 500 exemplare, susţine Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat. Este a doua carte despre morile de apă din zona Banatului, finanţată cu suma de 30.000 de lei de Ordinul Arhitecţilor din România.
„Acum că a trecut frenezia sărbătorilor și s-au liniștit apele, pot să vă dau o veste bună: anul acesta publicăm a doua carte! Ideea s-a conturat de anul trecut, de când pregăteam cartea «Morile Banatului», când am realizat că am strâns un volum foarte mare de materiale despre Rudăria. L-am sunat pe prietenul Florin Streza de la Muzeul ASTRA din Sibiu și a fost foarte încântat de ideea de a realiza lucrarea împreună. Ne-am decis să aplicăm tot la Ordinul Arhitecților din România, care ne-a finanțat și anul trecut. Cu toate că nu sunt arhitect, m-am bucurat să văd că juriul a apreciat și de această dată proiectul și a decis să îl aprobe! Am câștigat o finanțare de 30.000 lei pentru cartea «Morile Rudăriei. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin», care va avea 250 pagini și un tiraj de 500 exemplare. Sper ca hârtia să nu se scumpească prea mult până atunci, să ne încadrăm în buget. Estimăm că lucrarea va fi gata la finele acestui an. Ne-am propus să realizăm o adevărată a monografie, în care vom prezenta în detaliu caracteristicile, originea și evoluția morilor de la Rudăria. Vom scoate la lumină o mulțime de informații de arhivă și vom pune totul în contextul istoriei și culturii locale, incluzând povestiri, legende și chiar rețete locale. Vrem să fie o carte captivantă, cu informații valide, dar și ușor de urmărit de un public nespecialist, bogat ilustrată și cu o grafică modernă. Pentru a completa informațiile deja existente, în perioada următoare vom face mai multe deplasări de cercetare la Rudăria pentru a investiga unele necunoscute legate de istoria morilor și a locului. Vom apela la sprijinul tuturor localnicilor, începând cu numeroșii prieteni de pe Facebook, administrația locală și continuând cu cei mai în vârstă pe care vrem să-i intervievăm pentru a culege de la ei relatări prețioase despre trecutul satului. Sunt sigur că vom găsi documente, fotografii, obiecte vechi valoroase care n-au mai fost prezentate publicului până acum. Deja ne-am apucat de lucru și abia aștept să revenim la Rudăria!“, a precizat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.
JCS-Nicoleta Moraru
FOTO: Banatul Montan