CARANSEBEȘ – Problema pacienților care, deși au bilet de trimitere, trebuie să aștepte zile bune pentru un RMN a fost dezbătută recent în Consiliul Local Caransebeș, acolo unde a fost adusă în atenție de liberalul Puiu Paica!
Acesta a profitat de prezența în sală a directoarei medicale a spitalului din Caransebeș, medicul Loredana Copăceanu, pentru a o întreba ce are de gând să facă în privința timpilor mari de așteptare pentru un RMN cu bilet de trimitere, pentru că un RMN cu banii jos, deloc ieftin, se face destul de repede la spitalul municipal de urgență. „Am înțeles că avem un RMN nou, dna doctor, am fost să fac un RMN cu un prieten de-al meu și mi-a zis să revin peste o lună. Se lucrează pe o singură tură, altă dată erau două ture. Găsiți o posibilitate în organigramă, pe mine mă interesează ca oamenii să nu mai stea atâta să aștepte. Dacă mă duc cu bani, îmi face imediat, iar omul de rând așteaptă două luni pentru că nu puteți angaja medic.”, a spus Paica.
Directoarea medicală a spitalului din Caransebeș a replicat că nu lipsa unui medic, chiar dacă angajările sunt blocate, e principala cauză a timpilor mari de așteptare, ci bugetul limitat decontat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Asta, în ciuda repetatelor solicitări făcute, spune Loredana Copăceanu, către CJAS. „Problemele cu timpul de așteptare apar nu pentru că nu am avea timpul necesar pentru investigații, ci din cauză că pentru investigațiile la RMN cu bilet de trimitere avem un număr limitat de fonduri. Nu este vorba de angajări, este vorba că de la Casa de Asigurări am un buget pe Radiologie, în acest buget am o sumă, de suma respectivă într-o lună eu trebuie să fac investigațiile. Orice investigație depășește această sumă, nu o mai pot face cu bilet de trimitere. Avem solicitări repetate către CJAS ca să ne mărească bugetul, de aceea cu bani puteți să faceți mult mai repede pentru că găsim loc, tocmai că avem disponibilitatea medicului, dar nu putem să decontăm la Casă, pentru că la Casă am un buget care mă restricționează. Eu lunar am trimis către Casă solicitări ca să ne crească bugetul atît pe RMN, cât și pe tomograf. Problema noastră cea mare la RMN nu e că nu am personal, ci că nu am suficient buget ca să pot să decontez acele bilete de trimitere.”, a încercat să explice Loredana Copăceanu.
Cu alte cuvinte, degeaba se investește în aparate ultramoderne de investigații medicale, dacă statul român dă bani cu țârâita pentru astfel de analize și lasă tot greul pe buzunarele pacienților, unii mai norocoși să prindă rândul, alții mai puțin.
Revenim și cu un punct de vedere al oficialilor Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin!
JCS-R.M.