Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – 237 de proiecte, în valoare de 355,7 milioane de euro, au fost depuse pe ciclul financiar 2014-2020 pe Programul Operațional Regional (POR). Dintre acestea, au fost contractate 122 de proiecte în valoare de 234,4 milioane de euro, fiind făcute plăți de 135,6 milioane de euro. Sunt cifrele bilanțului prezentat zilele trecute de ADR Vest!

Bilanț care, în privința proiectelor etapizate, arată că în Caraș-Severin au fost etapizate 22 de proiecte a căror valoare estimată este de 42,8 milioane de euro. Cifrele mai arată că 41 de IMM-uri din județ au primit finanțări din bani europeni, fapt care a dus la crearea a 136 de locuri de muncă. Pe axa vizând reducerea emisiilor de dioxid de carbon au fost reabilitate termic 14 blocuri însumând 929 de apartamente și 17 clădiri publice. Au mai fost achiziționate patru autobuze electrice, iar pe 56 km a fost introdus sau modernizat iluminatul public.

Pe axa de dezvoltare urbană, județul a achiziționat 23 de mijloace de transport în comun, a construit, reabilitat și dotat șase unități de învățământ, a reabilitat sau modernizat 9 km de drumuri publice, a amenajat 8 km de piste de biciclete și a reabilitat sau creat peste 50.000 mp de spații verzi. De asemenea, opt obiective de patrimoniu au fost restaurate pe axa de patrimoniu cultural și dezvoltare urbană.

Pe aceeași axă, au fost creați sau modernizati peste 40.000 mp de spații verzi. Bilanțul ADR Vest mai arată că 50 km de drumuri județene au fost modernizați și aproape 30.000 mp de infrastructură au fost reabilitați în stațiuni turistice din Caraș-Severin.

Pe axa legată de infrastructura de sănătate și socială, au fost reabilitate două unități de primiri urgențe, au fost achiziționate 26 de ambulanțe și au fost construite sau modernizate cinci centre comunitare. În comunitățile marginalizate din județ, trei unități de învățământ și două centre culturale au fost construite din temelii, reabilitate sau dotate. De asemenea, alte 11 unități de învățământ au fost construite sau modernizate pe axa de finanțare legată de infrastructura în educație.

Cifrele ADR Vest mai arată că, pe axa legată de regenerarea orașelor mici și mijlocii, s-a intervenit în patru orașe din județ, unde au fost înființate sau modernizate spații verzi de peste 33.000 mp, au fost modernizați 9 km de drumuri și amenajate 2 km de piste de biciclete. „Ne aflăm la finalul unui ciclu de finanțare care se încheie pe 31 decembrie și care a însemnat până acum investiții europene în valoare totală de peste 730 de milioane de euro implementate în regiune. Per total, au fost contractate și procesate 878 de proiecte, contracte care s-au transpus în investiții semnificative pentru regiune!”, am aflat din comunicatul trimis de ADR Vest.

JCS-Ionel Ivașcu