CARAŞ-SEVERIN – Dincolo de analize (con)textuale şi promisiuni verbale rămân cifrele care, deşi sunt multe, nu arată neapărat bine!
Asemeni colegilor lor din alte judeţe, angajaţii Casei Judeţene de Pensii au intrat în grevă, „nemulţumiţi de inadecvarea veniturilor raportat la volumul şi complexitatea muncii acestora“, după cum o descrie preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu. Nemulţumiri asemănătoare, poate altfel exprimate, au şi angajaţii altor instituţii din sistemul public, fără a mai vorbi de cei din mediul privat, în timp ce nemulţumirile pensionarilor se limitează, lesne de înţeles, doar la „inadecvarea“ cuantumului pensiilor. Nu a tuturor, desigur.
În Caraş-Severin, numărul actual al pensionarilor din sistemul asigurărilor sociale de stat este de 67.676 persoane, cu o pensie medie de 1.965 lei, valoarea totală a drepturilor de pensie ridicându-se, în noiembrie, la circa 133 de milioane lei. Dintre aceştia, 15.060 (22,25%) sunt beneficiari ai „indemnizaţiei sociale pentru pensionari“, a cărei valoare medie de 404 lei se adaugă pensiei propriu-zise pentru a ajunge la pragul de 1.125 de lei. De unde putem deduce că, fără această indemnizaţie, aceşti pensionari ar trebui să se descurce, în medie, cu 721 lei pe lună.
Dacă aceste date beneficiază de transparenţa cuvenită unor informaţii publice, nu acelaşi lucru îl putem spune despre situaţia pensiilor speciale. Se transmite, doar, că la nivel naţional, numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu (fără cei din MAI şi MApN) a ajuns la 10.628 în noiembrie (cu 576 mai mulţi decât în ianuarie). Cei mai mulţi provin din magistratură (5.407), urmaţi la mare distanţă de personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti şi parchete (1.827) și de personalul din aviația civilă (1.366). Mai beneficiază de pensii speciale foștii diplomați (722), foștii parlamentari (719) și foștii angajați ai Curții de Conturi (561).
Cu o pensie mediu de serviciu de 22.180 de lei, foştii magistraţi au cele mai mari pensii din sistem. În cazul lor, pensia medie suportată de la bugetul asigurărilor sociale este de 5.645 lei, în timp ce pensia medie suportată de la bugetul de stat este de 19.960 lei. De unde rezultă că, doar în cazul lor, efortul bugetar a fost de 107,9 milioane lei pentru luna noiembrie, comparativ o sumă cu 20% mai mică decât totalul drepturilor de pensie pentru tot judeţul Caraş-Severin. Dacă în noiembrie, pensia medie a foştilor magistraţi a fost cu 776 lei mai mare decât în ianuarie, cea medie a asiguraţilor a crescut în acelaşi interval cu doar 6 lei.
JCS-Walter Fleck