BĂILE HERCULANE – Omul de televiziune a făcut un tur între Chișinău și Timișoara, cu o escală la Herculane. Iar pe peronul gării din stațiune a realizat chiar și un filmuleț în care comprimă 2000 de ani de istorie în 30 de ani de distrugere!
Actuala stare a gării aflate sub oblăduirea CFR-ului timișorean al Ministerului Transporturilor l-a făcut pe Dan Negru să exclame: „Asta e o gară de tren care cândva era considerată una dintre cele mai frumoase gări de tren din Europa. În perioada interbelică era considerată cea mai <<romantică>> stație de tren europeană. Gara din Băile Herculane, de fapt o gară castel, așa a fost numită în perioada interbelică, a ajuns pe tura noastră o gară ruină. Clădirile astea cu stil baroc au fost construite pe la 1878 și gara a fost concepută să reproducă castelul de vânătoare al celebrei Maria Tereza, împărăteasa Austriei. Ăsta e peronul! Ia uite-l! Peronul ăsta a fost călcat de-a lungul anilor de mari personalități istorice, de la Franz Josef până la împărăteasa Sisi, de la prințul Leopold al Prusiei până la marile personalități ale României. E un steag acolo care mai flutură și ruinele care se prăbușesc! Gara din Herculane! Considerată cândva una dintre cele mai frumoase gări din Europa! Gara castel sau gara ruină! Ce-au construit ei și ce-am reușit să prăbușim noi!”
Negru a văzut și stațiunea despre care spune că e un simbol al neputinței poporului român. „Construită în 2000 de ani, noi am distrus-o în 30! Și ăia care au jefuit-o sau au închis ochii când au văzut ca e jefuită, azi sunt <<spălați>>, liberi și bogați! Pentru că noi știm cel mai bine să uităm!”, a mai spus realizatorul de televiziune.
Dacă întrebi autoritățile CFR-ului care ar trebui să se ocupe de gară, că de stațiune n-are rost să mai discutăm după tărăgănarea la nesfârșit a procesului celor acuzați că au devalizat Băile Herculane, vor pronunța cu emfază formulări gen „proiecte de modernizare”, „studii, recomandări și avize”, „începere lucrări”. În realitate, însă, e așa cum spune Dan Negru: o ruină cu tencuiala căzută, cu uși și geamuri antice și cu niște dale de când lumea pe peron!
JCS-Nina Curița