REȘIȚA. Evenimentul care se desfășoară în perioada 22-24 septembrie are loc în cadrul proiectului Rural Karst derulat de Asociația Speologică Exploratorii (ASE). Proiect al cărui scop este mai degrabă educațional întrucât, conform responsabilului de comunicare Sofia Gâlceavă, în final se dorește dezvoltarea de softuri educaționale pentru elevi!
„Folosim tehnologia Lidar, care este una de scanare cu laser, astfel oferind foarte rapid pe computer un model tridimensional al unui spațiu. Se folosește mult pentru clădiri, însă noi o folosim pentru a scana peșteri. Astfel, vrem să elaborăm materiale create de speologi pe teme noi și prezentate într-un mod pe care cel puțin noi îl considerăm atractiv. Aceste materiale vor avea aplicație pe teren împreună cu profesorii de geografie și biologie.”, am aflat de la Sofia Gâlceavă. Astfel, elevii vor putea merge în excursii din care să învețe despre natura din zona lor și vor putea identifica sursele de poluare care ar putea afecta apa potabilă. ASE derulează proiectul în toate cele 27 de județe din țară care dețin suprafață carstică.
Rural Karst implică 135 de școli din țară alături de care se lucrează la o platformă.
Prin intermediul acesteia, se culeg informații din localități rurale privitoare la factorii de poluare ai carstului din zonele respective. Rezultatele vor fi centralizate și cuprinse într-un raport național privind poluarea mediilor carstice din mediul rural.
Cu peste 700 km pătrați, Caraș-Severinul este cel mai înzestrat județ în privința suprafeței carstice. De aceea sunt implicate în proiect peste 15 școli din localități precum Carașova, Lăpușnicu Mare, Cărbunari, Ciclova, Stăncilova, Moceriș, Rusca Montană sau Dognecea, în condițiile în care, din celelalte județe, participă la proiect maxim cinci școli. „Peșterile Ponor Uscat și Ponor Plopa din zona Anina sunt scanate în prezent. Produsul final va fi un tur virtual însoțit de numeroase informații în scop educativ. În acest moment studiem posibilitățile de a ne dota astfel încât, pe viitor, să trecem de la metodele actuale de topografiere către cele mai noi, bazate pe scanarea peșterilor. Acesta este un obiectiv de dezvoltare a organizației noastre pentru ca, pe viitor, să putem scana toate peșterile pe care le explorăm!”, am aflat de la președintele ASE, Bogdan Bădescu.
În următoarele luni, va fi dezvoltat programul educativ constând în planșe, manuale și materiale educative utile profesorilor de geografie. Se urmărește implicarea mai mare a școlilor în predarea informațiilor legate de carst întrucât rocile carstificabile dau o vulnerabilitate mare zonelor din mediul rural. Lucru extrem de important, pentru că tot din aceste zone carstice se alimentează cu apă multe localități din țară. De aceea implicarea comunităților locale în a-și proteja sursele de apă este esențială. Aceste aspecte au fost prezentate de Sofia Gâlceavă la Adunarea Generală a European Green Belt, dar și specialiștilor prezenți la conferința organizată de ASE. Eveniment care a cuprins deopotrivă prezentări pe teme de interes pentru speologi, dar și aplicații în teren, în zona peșterilor Ponor Uscat și Ponor Plopa.
JCS-Ionel Ivașcu