CARAȘ-SEVERIN – Au început lucrările premergătoare montării elementelor sistemului de energie plutitor de 1.000 kW!
Proiectul „Grebla Lake – Floating Solar Power Plant“, derulat de TMK Hydroenergy Power în parteneriat cu Innovation Norway, îşi propune să „valorifice“ suprafaţa de circa 3 hectare, neutilizată, a luciului de apă al lacului de liniştire Grebla din cartierul Lend. În cazul de faţă, apa nu este folosită pentru a produce energie electrică punând în mişcare rotoare de turbină, ci pentru a susţine, pasiv, flotoarele unui sistem fotovoltaic, format din 1.820 de panouri cu o putere 55 W fiecare, proiectat să genereze mai bine de 1 milion kW/an.
Potrivit unui comunicat al TMK Hydroenergy Power, panourile, flotoarele şi echipamentele conexe au fost deja livrate, fiind derulate şi mai multe etape preliminarii asamblării sistemului. În decursul următoarelor săptămâni, noua centrală va fi montată şi integrată sistemului existent, energia produsă urmând să acopere parțial consumul intern de energie electrică al companiei. „Astfel, punem în valoare sinergia dintre soare, apă și infrastructura electrică a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România. De asemenea, producerea de energie cu ajutorul soarelui va duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care va totaliza peste 332,622 t CO2 pe an.“, mai precizează comunicatul. Valoarea investiției este de 1,36 milioane Euro, TMK Hydroenergy Power beneficiind de un grant Innovation Norway pentru a acoperi o parte din cheltuieli.
Se speră că, peste o lună, acestea vor fi amplasate și se vor putea face probe tehnologice. Afirmația îi aparține directorului TMK Hydroenergy Power, Ciprian Dragomir (foto stânga), conform căruia, în acest proiect unic în România, s-a ținut cont de toate aspectele pe care le implică amenajare într-o zonă cu multe obiective istorice. „Zona de protecție a monumentului istoric Hidrocentrala Grebla este de 100m distanță de aceasta. Noi amplasăm panourile fotovoltaice la 214 m. De asemenea, cred că avem printre cele mai mari costuri de producție pe megawattul de energie electrică, întrucât avem costuri de întreținere cu această infrastructură de patrimoniu dar pe care vrem s-o păstrăm cât mai mult timp de-acum înainte. Chiar în perioada următoare se va lansa licitația pentru expertizare pentru câteva apeducte care sunt monumente istorice!”, a precizat Dragomir.
Conform acestuia, Grupul CEZ este deschis oricând pentru cei care doresc să viziteze obiectivele declarate monument istoric. Însă asta se va face cu respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă, din cauza riscurilor pe care le implică parcurgerea anumitor zone.
Dragomir a lămurit și unele aspecte legate de interdicția accesului cu bărci cu motoare termice pe lacurile de acumulare din amonte de Reșița. „Pe lacul de la Secu nu sunt turbine, întrucât nici nu avem cădere de apă și lacul este sursa de apă pentru Reșița și împrejurimi. Cum aici ajunge apa din toate celelalte lacuri, acesta este motivul pentru care pe niciunul dintre lacuri nu este permis accesul cu bărci cu motoare termice. Se pot practica sporturi nautice, dar fără motoare termice.”, a precizat Dragomir.
JCS-Ionel Ivașcu