REŞIŢA – Cea mai importantă etapă de pe şantierul de la Şcoala Pittner, şi anume consolidarea pereţilor, se apropie de final. Urmează montarea planşeelor şi apoi se va trece la finisaje!
Pe şantierul de pe strada Furnalelor 13, la Şcoala Pittner, în aceste zile se desfăşoară cea mai importantă etapă a reabilitării acestui obiectiv, şi anume consolidarea pereţilor. Pe pagina oficială a acestui proiect de restaurare este anunţat faptul că această etapă este gata în procent de 85%.
„Consolidarea structurii pereților se apropie cu pași mari de finalizare, suntem extrem de încântați de progresul înregistrat până acum. Așadar, avem plăcerea să vă anunțăm că această etapă crucială este gata în proporție de 85%! Realizarea acestei faze este o provocare în general, dar atenția la detalii, dedicarea și nu în ultimul rând experiența celor implicați în reabilitarea clădirii monument au făcut diferența. S-au concentrat pe fiecare amănunt pentru a se asigura că structura va fi solidă și durabilă, oferind un mediu sigur pentru viitoarele activități ce se vor desfășura în incinta Școlii Pittner. După finalizarea procesului de consolidare, echipa constructorului va trece la montarea planșeelor și va lucra la finisaje.“, spun oficialii care răspund de acest proiect.
Aprobat în toamna anului 2020, proiectul de restaurare şi reabilitare a Şcolii Pittner are o valoare totală de 8.888.891,80 lei, din care finanţarea nerambursabilă se ridică la suma de 7.053.136,64 lei. Finanțarea pentru acest monument istoric de peste 150 de ani, a fost asigurată prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-Cultura, iar obiectivul principal este transformarea clădirii într-un viitor centru cultural care va contribui la rezolvarea uneia dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă Reșița: insuficiența unităților cu specific cultural, dotate la standarde moderne. După restaurare, clădirea va găzdui evenimente locale care vor ajuta atât la revitalizarea monumentului istoric, cât și la îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural prin readucerea acestuia în atenția comunității.
JCS-Nicoleta Moraru