Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Nu din cauza vijeliilor, ci din cauza acumulărilor de masă lemnoasă de la un an la altul, spune șeful Direcției Silvice, Ion Tabugan!

În decursul anilor s-au adunat 2,5 milioane de metri cubi de masă lemnoasă nerecoltată, deoarece la nivelul Direcției Silvice Caraș-Severin (DSCS) nu se îndeplinește cota de tăiere. Doar pentru 2023, aceasta este de 820.000 de metri cubi, în condițiile în care posibilitățile pădurilor din județ sunt cu aproximativ 100.000 de metri cubi mai mari. „Tăierile se fac pe principiul continuității pădurii și sunt benefice acesteia. Asta deoarece, după ce ajunge la vârsta exploatabilității tehnice, pădurea intră în regresie, iar lemnul se usucă, devine vulnerabil la fenomene naturale, scade puterea de a acumula carbonul. Anual rămânem restanți cu 350.000-400.000 de metri cubi. Anul acesta cred că va rămâne mai mult pentru că în lunile mai și iunie nu s-a putut lucra la pădure din cauza ploilor.”, informează Ion Tabugan, directorul DSCS.

În ciuda acestui fapt, Direcția Silvică a continuat exploatările în regie proprie. Sunt însă restanțe de peste 15.000 de metri cubi care Tabugan speră că vor putea fi recuperate în perioada iulie-septembrie. De asemenea, DSCS continuă să scoată la licitație lemnul din depozitele proprii, reușind să-și îndeplinească cifra de afaceri pe primele șase luni din 2023 chiar dacă cererea pe piața lemnului a scăzut mult.

În județ, DSCS administrează 324.444 de hectare de pădure aflată în proprietatea statului. Dispune și de 18 depozite din care continuă să vândă lemn atât spre agenții economici, cât și spre populație. Firmele se arată reticente la a cumpăra lemn, ba chiar au reziliat contracte pentru 58.000 de metri cubi pentru că nu mai au desfacere pe piață. În ultima vreme, și-a dat drumul ușor o firmă din Timișoara care cumpără fag alb, precum și una din Orăștie care însă a scăzut prețul de achiziție. Populația își face de pe-acum provizii pentru la iarnă cumpărând 22.000 de metri cubi de lemn, cantitate care șeful DSCS așteaptă să se dubleze până la sfârșitul anului. DSCS derulează și un program de împădurire naturală pe 445 de hectare, din care, în primele șase luni din 2023, au fost realizate 329. Aici intră și împăduririle realizate în primăvară, adică 61 de hectare dintr-un program de 74, diferența urmând a fi realizată în toamnă în special cu fag.

Tabugan a vorbit și despre măsurile luate în direcția prevenirii furturilor de material lemnos. Astfel, în cele 18 depozite funcționează un sistem integrat prin care se poate urmări totul în timp real. Așa s-a reușit ținerea situației sub control și creșterea productivității. „Avem minim cinci camere pe fiecare depozit, echipa de la nivel de județ s-a transformat radical, iar furturile din pădure s-au redus drastic. Anii trecuți aveam în jur de 800 de metri cubi furați pe două ocoale silvice, acum greu găsești zece metri cubi la un ocol. S-a schimbat radical prin sistemele de supraveghere și patrulări, iar măsurile aplicate și-au făcut efectul. De asemenea, poliția e foarte bine instruită!”, a punctat Tabugan.

Șeful DSCS vrea însă control și pe drumurile forestiere din județ. Lucru pentru care a propus implicarea Jandarmeriei în paza fondului forestier, ceea ce se va și întâmpla prin promulgarea unei legi în acest sens. Tabugan vrea și 126 de camere pe drumurile forestiere, fapt pentru care, la nivel național, sunt disponibile fonduri europene de 138 de milioane de euro. „Prin lege, tot fondul forestier va fi supravegheat video. Sigur se va face o licitație, se vor găsi surse de electricitate pentru camere și se vor face prelungiri de rețele electrice. Energia solară nu este o soluție eficientă pentru că trebuie captată și înmagazinată, iar instalația pentru asta costă în jur de 20.000 de lei și nu garantează că va ține 100% pe timp de iarnă. Atunci trebuie o sursă de alimentare constantă.”, a încheiat șeful DSCS.

JCS-Ionel Ivașcu