Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Situația, cumulată în primele 6 luni ale anului, este mult mai complexă, formele de violență domestică – nu doar lovirile – însumând 244 de cazuri raportate autorităților!

Potrivit Poliției județului, în primele șase luni ale acestui an, în Caraș-Severin, au fost sesizate 244 de infracțiuni din sfera violenței domestice, cu 3 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. Multe dintre acestea (133) s-au produs acasă, la victimă sau la autor, însă nu la foarte mare distanță de cele care s-au produs pe te miri unde (111). Iar majoritatea autorilor, 208, sunt bărbați. În ceea ce privește victimele, 162 au fost femei, cei mai mulți fiind soț/soție, foști soți, actuali sau foști parteneri.

În totalul de 244 de fapte de violență domestică, predomină infracțiunile de lovire sau alte violențe, 147, urmate de abandonul de familie, cu 44 de infracțiuni. În mediul urban au fost sesizate 129 de fapte, cu aproximativ 10% mai puține față de 2022, iar în mediul rural 115 astfel de infracțiuni, cu aproximativ 11% mai multe.

Din fericire, în această perioadă, nu au fost înregistrate infracțiuni contra vieții – cum ar fi omorul, omorul calificat sau ucidere din culpă –, comise între membrii de familie.

„În urma intervențiilor la cazurile de violență în familie, polițiștii cărășeni au emis, în prima jumătate a acestui an, 57 de ordine de protecție provizorii, în situații în care s-a constatat existența unui risc iminent pentru victimă. 16 victime au refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu. 36 de agresori au fost evacuați temporar din locuința comună, iar în 42 de cazuri aceștia au fost obligați să păstreze o distanță minimă față de victimă. De asemenea, în aceeași perioadă, la nivelul județului au fost emise 47 de ordine de protecție de către instanțele de judecată, cele mai multe la solicitarea victimei. Violența în familie se poate manifesta sub diferite tipuri: violență fizică (împingeri, pălmuiri, loviri cu/ de obiecte, lovituri cu picioarele sau cu pumnul, sugrumare etc), violență verbală (țipete, insulte, umiliri și critici jignitoare, înjurături, batjocorire, amenințări cu bătaia, cu omor ori sinuciderea), violență sexuală (de exemplu: constrângere la activități sexuale nedorite, provocarea durerii, lovirea organelor sexuale etc), violență economică (interzicerea de a lucra sau de avea bani proprii, șantaj cu bani, amenințare cu distrugerea obiectelor de valoare ale femeii sau a obiectelor din casă) sau violență socială, care se concretizează în destrămarea relațiilor sociale la presiunea unui membru al familiei (bărbatul hotărăște cu cine se întâlnește, cu cine se împrietenește femeia, cu cine poate vorbi etc).“, detaliază Poliția județului.

Oamenii legii consideră că, la nivel național, s-a făcut un pas important pentru a oferi o mai bună protecție victimelor violenței domestice. Din luna octombrie 2022, în 3 județe din țară și în municipiul București au fost aplicate primele măsuri de supraveghere electronică a agresorului obligat să poarte permanent un dispozitiv care oferă date despre localizarea lui, așa-numita brățară electronică. Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, implementat în baza Legii nr. 146 din 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, prevede, într-o primă etapă, verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu, care se emite de polițiști, ordinul de protecție, care se emite de instanța de judecată și ordinul european de protecție.

JCS-A.M.