REȘIȚA – Șeful Direcției Proiecte Europene e tânăr în Europa și foarte energic la Primăria Reșița. Am înțeles asta din dialogul pe care l-a purtat recent cu Andreea Orosz de la Radio France Internationale, filiala în limba română (rfi.ro)!
„Roata nu trebuie inventată, ci transpusă în chestiuni clare și care s-au dovedit utile.”, crede tânărul care la doar 25 de ani accepta provocarea primăriei de a pune umărul la schimbarea orașului. Se întâmpla în 2016 când, deși își zicea să nu lucreze vreodată la bănci sau la stat, dorința de schimbare pe care o vedea la nivelul administrației locale l-a convins să încerce. Venea din mediul privat după ce, fiind student la Științe Economice, a făcut practică într-o firmă de consultanță care se ocupa și de accesarea de fonduri. Apoi a fost angajat la firma respectivă și, ulterior, a pus bazele propriei firme.
Odată ajuns la primărie, a muncit foarte mult pentru a pune bazele proiectelor orașului, pentru că nu știi ce înseamnă cu adevărat birocrația până nu duci un proiect european la bun sfârșit. „Am început cu liceele, pentru că erau prinse în programele de eficientizare energetică. Au urmat școlile generale și grădinițele. Pentru asta am ținut cont de cadrul legislativ și de exemple de bune practici din vestul Europei pe care să le transpunem la noi.”, aflăm de la Grațian.
Banatul de Munte, cu capitala Reșița, are un potențial fantastic ce trebuie descoperit. Asta crede Grațian Dobre, convins de adevărul zicalei Prietenilor Munților cum că nu-ți ajunge o viață de om ca să descoperi Banatul Montan în totalitate. Tocmai de aceea, șeful de la Proiecte Europene își dorește ca orașul în care trăiește să redevină atractiv pentru tineri care să nu mai vrea să plece, ori, dacă au plecat, să-și dorească să se întoarcă. Pentru asta, trebuia să li se ofere baza, adică un nivel educațional cel puțin decent.
Astăzi, infrastructura școlară a Reșiței rivalizează cu a marilor orașe. Următorul pas constă în conectarea Reșiței cu marile orașe, împreună cu proiecte care cresc calitatea vieții. Legătura feroviară rapidă cu Timișoara, domeniul schiabil Semenic, noul spital județean, proiectul integrat pentru Govândari sau reconversia funicularului sunt obiective care, în opinia lui Grațian Dobre, pot „convinge” tinerii să nu mai plece din oraș. „Pentru că locuim în Reșița, țelul este să facem orașul o destinație turistică. Această combinație dată de relief și munte ne creează multe avantaje. Partea de munte pe iarnă e sezonieră, dar trebuie combinată pentru a face din Reșița un oraș ofertant tot timpul anului.”, afirmă Grațian.
Este însă nevoie de răbdare și timp. Lucru pe care crede că reșițenii l-au înțeles după ce au trecut prin disconfortul reabilitării Centrului Civic, de a cărui frumusețe acum se bucură. Acum, șantierul la tramvai le pune din nou răbdarea la încercare, la fel cum le-o va pune și reabilitarea funicularului, de îndată ce tramvaiul va începe să circule.
„Normal și firesc este să vezi nevoile comunității, pe care le stabilește primarul în urma evaluării situației existente. Apoi le transpui în proiecte comunitare și cauți să le finanțezi. Dacă ai o strategie și știi unde vrei să ajungi, te poți focusa pe finanțări. Întotdeauna vei găsi o finanțare pentru o nevoie de a ta. Dacă nu acum, poate puțin mai târziu, dar trebuie să fii pregătit pentru a o accesa.”, încheie Grațian, recunoscând multele momente de descumpănire prin care a trecut. Dar trebuie să mergi înainte și să încerci să faci totul cât mai bine posibil, întrucât Graţian e convins că… rezultatele vorbesc.
JCS-Ionel Ivașcu