CARAŞ-SEVERIN – Echipamentele pentru oxigenoterapie conduc în clasamentul dispozitivelor medicale decontate de CJAS, spune medicul șef al instituției, Laurențiu Mărțuică!
În ultimii ani a crescut semnificativ numărul persoanelor din judeţ ale căror afecţiuni sunt însoţite de insuficienţă respiratorie cronică şi care, în consecinţă, solicită şi primesc dispozitive medicale pentru oxigenoterapie. Doar în cursul acestui an, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a decontat 1.316 de astfel de dispozitive, potrivit medicului şef al instituţiei, Laurenţiu Mărţuică (foto). Din totalul celor 2.960 de dispozitive medicale decontate, alte 936 au fost cele destinate protezării stomiilor şi 506 cele utilizate pentru incontinenţa urinară, după cum rezultă din informarea prezentată participanţilor la şedinţa din această lună a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
„Bugetul a crescut foarte mult. Dacă în urmă cu patru ani am avut listă de aşteptare veche de un an şi jumătate, astăzi lista de aşteptare aproape că nu mai există în cazul dispozitivelor medicale vitale!“, a explicat medicul şef.
Totodată a fost îmbunătăţită lista dispozitivelor decontate, în care au fost incluse şi cele care susţin şi tratează apneea în somn, un sindrom pentru care poate fi suspendat permisul de conducere al pacientului. Procedura de acordare şi finanţare a dispozitivelor medicale (orteze, proteze) este una relativ simplă, cu condiţia ca pacientul să se afle în posesia unei prescripţii medicale emise de către un medic specialist aflat în relaţie contractuală cu CJAS. De exemplu, în cazul montării unei lentile intraoculare (în cazurile de cataractă), pacientul se va prezenta la CJAS cu dosarul construit de oftalmolog, urmând ca după obţinerea deciziei, să revină la cabinet pentru montare. În condiţiile respectării procedurii, CJAS decontează integral preţul de vânzare cu amănuntul al dispozitivului medical, dacă este mai mic decât preţul de referinţă. Dacă este mai mare, diferenţa o va suporta asiguratul, prin contribuţie personală.
Există o listă de aşteptare în cazul dispozitivelor acordate pentru afecţiuni care nu prezintă un risc vital. Perioada de aşteptare este determinată de bugetul alocat, acesta fiind de 1.511.000 lei pentru semestrul I din 2023. „Ne organizăm pentru a asigura în primul rând dispozitivele pentru problemele respiratorii, cele necesare protezării stomiilor (în cazul cancerelor de colon sau al afecţiunilor de incontinenţă urinară), iar restul dispozitivelor intră pe lista de aşteptare.“, a precizat medicul şef al CJAS.
JCS-Walter Fleck