REȘIȚA – Arhitectul atașat de Reșița și stabilit în Statele Unite de 46 de ani, Dan Ionescu (foto dreapta), a revenit ieri „acasă” pentru a discuta despre regenerarea urbană a orașului. La întâlnirea facilitată de prof. Radu Radoslav au participat autorități locale, oameni de cultură, arhitecți, reprezentanți ai societății civile!
Fără îndoială, experiența specialistului cunoscut în întreaga lume poate oferi „cheițe” despre ce se poate face la Reșița. Noi nu trebuie să fim arhitecți, ci să fim economiști, cercetători, istorici, sociologi. Asta deoarece trebuie avut în vedere ca ceea ce se face să fie pentru timpuri dificile, pentru că, în vremuri bune, se vinde totul. O spune arhitectul care poartă în suflet orașul unde, în copilărie, venea la bunici de două-trei ori pe an. „Conceptul de «metabolism urban» nu-mi aparține mie, a fost formulat de o profesoară universitară genială din București. Eu am numit asta «strategic design» denumind tot ceea ce ajută să creezi lucruri care fac sens. Ceea ce facem noi ca arhitecți este ceva viu, deși lucrăm cu piatră și metal.”, afirmă Dan Ionescu.
Întâlnirea de ieri poate fi prima și ultima sau poate fi un început pentru alte lucruri. Gândul arhitectului este să încerce să inspire factorii locali arătând cum se pot face proiecte, astfel ajutând în face lucrurile mai bine decât le-a făcut el însuși. O întâlnire binevenită pentru un oraș cu o veche istorie industrială, pe care primarul Ioan Popa îl asemuie unei nave foarte puternice navigând în ocean fără însă să aibă o cârmă. „În ultimii șase ani, am urmărit atent întrepătrunderea între industrie și rezidențial. Mergem înainte, eu încercând să găsesc modalități prin care putem reinventa orașul. Mărturisesc că-mi ridic mari întrebări despre prezent, viitor și dezvoltare fără a uita istoria. Facem eforturi să conservăm vestigiile trecutului, dar neavând experiență în acestă trecere complicată, astăzi aflăm exemple despre ce s-a întâmplat în alte părți și avem alături o echipă de experți care să ne dea o cârmă.”, sunt cuvintele primarului.
Speranța acestuia este ca întâlnirea de ieri să fie startul unei colaborări de-a lungul căreia Dan Ionescu să vegheze eforturile factorilor locali de a reinventa orașul beneficiar de fonduri europene la discreție. Nu mai puțin de 160 de milioane de euro în ciclul financiar trecut, orașul fiind pe cale să acceseze alte 400 de milioane de euro în actualul ciclu financiar. Exemplele aduse ieri de Dan Ionescu și discuțiile care le-au urmat pot da orașului un reper în privința cârmei de care are nevoie.
JCS-Ionel Ivașcu